Ljudet av en mixer strömmar ut från sommarcaféet som drivs av Norrköpings fritidsgårdar. Evelina Ferrou, fritidsledare och fritidsföreståndare i Hagebyhus, berättar att sommarjobbarna håller på att lära sig göra kalla kaffedrinkar.

– Vi smygöppnade i helgen, men nu slår vi upp portarna på riktigt, säger Evelina Ferrou, som leder arbetet i sommarcaféet., som håller öppet varje dag från morgon till kväll.

– Under öppettiderna kan man komma hit och låna pingisrack och bollar, eller så kan man sätta sig i verkstaden intill caféet och pyssla.

Artikelbild

| Olle Aronsson, 97 år, går dagligen en promenad runt parken. "Jag kommer hit varje dag och matar fåglarna".

På sommarcaféet arbetar en grupp ungdomar, dels ungdomar från fritidsgårdarna, men även feriearbetare som sökt sommarjobb via kommunen.

Pilar Diaz, 22 år, Kenan Husic, 21 år, och Damir Muhivic, 19 år, jobbar alla tre sin första sommar i Vasaparken.

– Det känns jättekul, vi har haft en jättebra första dag, säger Pilar Diaz, som även senare i sommar ska vara med och leda dansworkshop i parken.

– Vi ser framemot värmen och sommaren, säger Damir Muhivic.

Artikelbild

| Leopold Byrge Lindman, 5 år, har både lekt och badat i parken.

Dans, pysselstuga, pingis och VM-matcher på storbildskärm är bara ett urval från schemat. Norrköpings fritidsgårdar anordnar även en del aktiviteter tillsammans med andra aktörer.

– Vi kommer bland annat att ha teater, sagostunder och en streetart-workshop i samarbete med Konstmuseet och biblioteket, säger Evelina Ferrou.

Artikelbild

| Till vänster: Evelina Ferrou, fritidsledare och föreståndare i Hagebyhus. Till höger: Pilar Diaz och Damir Muhovic som sommarjobbar på cafét.

Parkbesökare i alla åldrar samlas i sommarvärmen, i Vasaparken tycks det finnas något för alla, för de allra yngsta och de allra äldsta. En av de yngre besökarna Leopold Byrge Lindman, 5 år, har besökt parken med sin pappa och lillebror.

– Jag har lekt och badat i poolen, det var jättekul, säger han med ett stort leende.

Artikelbild

| Vännerna Gift och Stanley avnjuter sin lediga dag i Vasaparken. "Vi tycker om att komma hit, det är lungt och fint", säger Stanley.

Längs parken intill en uppsjö av blommande träd och buskar, sitter en av de äldre besökarna på en av parkbänkarna – Olle Aronsson, 97 år.

– Jag är ute och går varje dag, det ska jag göra så länge jag kan gå. Jag går en promenad runt parken och sedan sätter jag mig här och matar fåglarna, säger Olle Aronsson.

Artikelbild

| Larglinda Bajrami och dottern Diora Bajrami, 1 år. "Vi var här även igår, att det finns en pool i parken är ett pluspoäng", säger Larglinda Bajrami.

Ett nytt inslag för i år bland aktiviteterna som Norrköpings fritidsgårdar erbjuder i Vasaparken är Pensionärsonsdag.

– Pensionärsonsdagar är till för att interagera barn, ungdomar och äldre tillsammans. Mellan 18 och 20 på onsdagar kommer det hållas olika aktiviteter till exempel bingo. Vi kommer även ha pensionärsrabatter i caféet, säger Evelina Ferrou.