Under lång tid har Kvillinge Föreningsarkiv i Åby haft historier från förr undangömt lagrade på sina digra hyllor. Muntliga minnen och levnadsöden inspelade på kassetter och gamla rullband. Nu har föreningsarkivet dragit igång ett projekt där rösterna från förr ska digitaliseras och göras tillgängliga för allmänheten.

Projektledaren Gunnar Hagman, ljudtekniker under sin yrkesbana, ser fram emot att låta både profiler och "vanligt folk" från bygden komma till tals igen. Han har redan inlett sitt arbete och uppskattar att han och arkivet har mellan 100 och 200 timmars inspelningar som ska föras över till modernare teknik.

– Ett intressant jobb och jag är övertygad om att resultatet kommer att bli bra, säger han. Vi har också inlett ett pionjärsamarbete med Kulturarv Östergötland om att lägga ut en del av materialet den vägen. De har tidigare mest sysslat med bilder. Förhoppningsvis blir det även andra samarbeten på sikt.

Artikelbild

| Inspelningar. Föreningsarkivet har gott om gamla kassetter och ljudband med inspelade röster.

Det saknas som sagt inte berättelser.

Enbart Kalle Fjärding – eller Karl Karlsson som den på bygden kände stenhuggaren och fjärdingsmannen hette – fyller ett par band med sina livfulla berättelser. Som när han en gång i tiden räddade en pojke på rymmen från att frysa ihjäl i ett rävgryt.

– Han hade dött om jag inte hade hittat honom, säger Kalle Fjärding i sin bandade vittnesbörd från förr som nu väckts till liv på nytt.

Gunnar Hagman är dessutom säker på att det finns ännu mera inspelningar ute i stugorna i Åby- och Kvillingetrakten. Privata inspelningar där familjemedlemmar, släktingar och vänner berättar om livet förr. Väl värda att sprida.

Artikelbild

| Gammalt och nytt. Kvillinge Föreningsarkiv vårdar gårdagen. Utanför arkivet byggs det nytt.

– Jag hoppas ju att det här projektet innebär att ännu fler får upp ögonen för vad vi sysslar med här på föreningsarkivet, säger han. Vi tar gärna emot så mycket material som möjligt. Jag har både intresset och tekniken för att rädda och föra över det mesta till digitala ljudfiler. Jag har redan kommit en bit med det vi har i våra egna samlingar.

Kvillinge Föreningsarkiv hade sammanlagt 702 besökare under 2017 och satsar för att uppmärksammas och upptäckas i ännu högre grad i fortsättningen. Arkivets kassör Lars Wennerblad konstaterar att bristen på pengar är ett ständigt gissel i verksamheten men att ett ekonomiskt bidrag från Swebank runt jul nu gjort att man kunnat gå igång med ljudbandsprojektet.