– Det är en katastrof för dem som inte får rösta och tyvärr händer det i alla kommuner, säger Christina Brusén (M), andre vice ordförande i Valnämnden i Norrköping.

Det var på valdagen som de fem personerna nekades att rösta eftersom deras namn redan var strukna i röstlängden av valförrättaren.

– Det är vansinnigt lätt att göra fel. I röstlängden står namnen på rader som sitter så tätt att det blir lätt att stryka fel rad, speciellt när man använder en genomskinlig linjal, säger Christina Brusén och blickar ut över rösträknarna som med böjda huvuden prickar av, bedömer och räknar de sista rösterna sittande vid stora bord i Förvaltningshuset Rosen i Norrköping. Det är onsdagsräkningen som pågår.

Artikelbild

| Caroline Wiström är en av rösträknarna under onsdagsräkningen.

– Det är många som ska prickas av i röstlängden, man får säga att det handlar om den mänskliga faktorn, säger Inger Petersson (S), ordförande i Valnämnden i Norrköping.

Madeleine Anderberg, Agneta Stridh och Sussie Löfgren har just räknat klart sitt första distrikt. De har hittat ett valkuvert med två valsedlar i.

– Det händer ibland, men de rösterna blir ogiltiga, likaså när de som utlandsröstar röstat i både kommun- och landstingsvalen. De får bara rösta till riksdagsvalet, förklarar Agneta Stridh, pensionerad kommuntjänsteman som kallats in för att delta i onsdagsräkningen.

Omkring 2 000 röster ska räknas under onsdagen i Norrköping, det är dels förtidsröster som inte räknats i vallokalerna och dels utlandsröster.

Artikelbild

| Riksdag, landsting och kommun. Dags att räkna de sista förtidsrösterna liksom utlandsrösterna.

Som tidigare har rapporterats så var det bara sju rösters skillnad som avgjorde om ett riksdagsmandat i Västra Götaland skulle gå till Centern eller Sverigedemokraterna. Och med det regelverket kan några enstaka röster ha stor betydelse.

– Det här är som en andra valvaka, de här rösterna kan ändra valresultatet och flytta mandat mellan partierna, säger Christina Brusén.

Artikelbild

| Linjalen är ett av valförrättarnas viktigaste redskap, med hjälp av den håller de sig på rätt rad, ändå stryks fel namn vid några tillfällen varje val.

Inger Petersson håller med.

– Rösträkningen är ett jättemaskineri som drar igång med många inblandade. Bara här i Norrköping är omkring 600 personer engagerade i arbetet vid vallokalerna, granskning av valsedlarna och rösträkning.

När vallokalerna stängdes i söndags räknades rösterna i vallokalerna och efter det transporterades de till Förvaltningshuset Rosen. Där låg alla valsedlar från distrikten nedpackade i plastsäckar och vaktade av en väktare hela natten. På måndagen kördes de – även då med skydd av väktare – till Länsstyrelsen i Linköping för den slutliga räkningen.