Panelerna har egentligen hunnit sitta uppe ett tag, men fick sin formella invigning vid en visning på onsdagen. En av de inbjudna var Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin, som ser anläggningen som en satsning som ligger i tiden.

– Det blir mer och mer sånt här och det är mycket inspirerande att komma hit och se miljötänket hos företagen i Norrköping, säger hon.

De smarta solcellerna, som bland annat kan läsas av via internet, sitter på taket till Haugen-Gruppens lager och svenska huvudkontor i Jursla industriområde.

Artikelbild

Fastigheten byggdes 2011 tillsammans med hyresvärden Bronsfastigheter och utformades redan från början med miljövänliga och energisnåla tankar.

Bergvärmen ger både värme och nedkylning till livsmedelsimportörens stora lagerutrymmen, samtidigt som ljusa väggar och golv gör att mindre belysning behövs. I verktygslådan finns också bland annat vattensnåla lösningar och lampor som automatiskt släcks när ett rum är tomt. Tillsammans med solcellerna sparar åtgärderna både energi och miljö – och pengar till företaget.

Lise Nordin var en av flera politiker och företagsrepresentanter på invigningen och tror att den ekonomiska aspekten på miljöarbetet är viktigt.

– Det är ju inte bara miljökämparna som strävar efter en förnybar energi, säger hon och nämner både företag och privatpersoner.

Artikelbild

| Storsatsning. Totalt 540 solpaneler täcker nu en yta på 1 080 kvadratmeter på fastighetens tak och på delar av fasaderna.

Hur kan man locka fler att tjäna pengar på att vara miljövänlig?

– Det krävs att vi politiker gör det enklare och billigare – och det tittar regeringen på just nu, säger Lise Nordin.

Artikelbild

| Peder Bodefalk, till vänster, från fastighetsägaren Bronsfastigheter visar upp den nya solcellsanläggningen för Lise Nordin (MP), till höger.

– Intresset är det ingen brist på, det gäller bara att sprida informationen så att fler nås och kan se att "det här kanske är nånting för mig".

Investeringen på Haugen-Gruppens tak väntas ta tio år att tjäna in, men kommer också att stå för 40 procent av energiförbrukningen. Överskottet säljer man vidare.