Det var efter en polisanmälan från den 1 mars i år som ett intensivt utredningsarbete inleddes. Bland annat avlyssnades 26-åringen, hans 23-årige bror och deras 56-årige far. Tiden var knapp om man skulle hinna genomföra en insats under Högskoleprovet den 14 april.

– Vi bestämde direkt att vi skulle göra ett tillslag. Vi ville inte låta det här hända igen, säger kammaråklagare Anna Lander.

26-åringen greps på De Geergymnasiet, där han arbetade som provledare. Hans bror och far ertappades i en lägenhet i centrala Norrköping – i full färd med att sända ut svar.

Artikelbild

| Kammaråklagare Anna Lander utanför rättegångssalen på torsdagen.

I säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt spelade Anna Lander upp hur det lät i provskrivarnas hörsnäckor när Nationella insatsstyrkan gick in. En röst hörs långsamt och metodiskt läsa upp svarsalternativ. Men plötsligt avbryts den av dunkar och oväsen. Sedan blir det tyst.

– Vid tillslaget var 70 personer uppkopplade, säger Anna Lander.

26-åringen erkänner nu medhjälp till grov osann försäkran. Hans bror nekar till brottet, medan deras far varken erkänner eller förnekar.

Kunderna kunde betala 100 000-tals kronor för sina resultat. Som ett led i utredningen kontaktade utredarna bröderna under pseudonymen "Mr. Stressad". I meddelanden skrev man att man inte hunnit förbereda sig inför provet och i stället ville fuska sig till resultat på 1.7.

– Prislappen för detta var 89 000 kronor, säger Anna Lander.

Snart fick man detaljerade instruktioner om hur provskrivningen skulle gå till. Därefter levererades utrustningen.

Utredaren Björn Norgren visade bland annat upp de minimala hörsnäckorna på två gånger två millimeter.

– De är nästan omöjliga att upptäcka, säger han.

Bröderna var inte rädda för att marknadsföra sina tjänster och de berättade om sina metoder i media och inlägg på sociala medier. Något som helt klart bidragit till åklagarens omfattande bevismaterial.

I en dokumentärserie från 2016 intervjuades till och med 26-åringen, utan att hans identitet avslöjades. När den spelades upp i rättssalen tittade han ner under större delen av programmet.

Under fredagen hålls inledande förhör med några av de åtalade.