På många sätt har Juno Blom gjort en kometkarriär inom Liberalerna. Hon anmälde sig till partiet för bara två år sedan. Det var hennes döttrar som tryckte på. I höstas kom hon in i Riksdagen. Och nu har hon valts till partisekreterare. Snabbt. Bilden av den klassiska partisekreteraren, som leder det dagliga arbetet i partiet, är en person som jobbat många år i partiet och sen fått jobbet.

– Jag kanske inte har varit partipolitisk så länge. Men jag har jobbat med politiska uppdrag under många år i det nationella arbetet mot hedersvåld och hedersförtryck vid Länsstyrelsen i Östergötland. Sen tycker jag att man alltid måste komma ihåg att det här är ett lagarbete. Jag får en roll i en organisation som har mycket erfarenhet att luta sig emot, säger hon.

Juno Blom tar över posten som partisekreterare i ett parti som stadigt legat under eller på gränsen till riksdagsspärren på fyra procent i nästan alla opinionsmätningar som hållits under 2019. Samtidigt får också partiet en ny partiledare i Nyamko Sabuni. Tufft och osäkert läge skulle säkert många tycka.

Artikelbild

| "Jag försöker vara mig själv och göra som jag brukar. Men nu måste jag kanske tänka mig för lite mer", säger Juno Blom.

– Jag kommer att använda mycket tid till att lyssna och ställa frågor. Bland medlemmar och icke-medlemmar. Jag har lärt mig att man kan hitta guldkorn överallt. Du måste bara ta dig tid att söka. Vi tror att vi kan få betydligt fler att rösta på oss. Vi måste också ställa en del självkritiska frågor. Som om varför vi uppfattas som ett storstadsparti? Som varför vi inte har någon representant i Riksdagen som kommer ifrån Norrland? Vi är representerade till Värmland. Längre norrut kommer vi inte i dag, säger Juno Blom.

Nyamko Sabuni valdes enhälligt till partiledare för Liberalerna. För Juno Blom är den nya partiledaren ett klockrent val. Hon förklarar sin ståndpunkt:

– Hon är orsaken till att jag blev liberal. När jag jobbade med frågor om hedersförtryck var hon minister med ansvar för de frågorna. Jag har aldrig upplevt en minister som verkligen lyssnat in så mycket. Det kändes helt rätt att vi får en partiledare med de egenskaperna, säger hon.

Med sitt nya uppdrag kommer resdagarna bli många för den nya partisekreteraren. Troligen många fler än i dag. Men Norrköping och länet lämnar hon inte.

Artikelbild

| "Man kan aldrig bli petad ur ett landslag. Jag tycker inte heller att man kan bli petad från ett politiskt uppdrag. Medlemmarna är precis som förbundskaptenen som väljer det lag som man tror är bästa laget", säger Juni Blom.

– När jag stiger av tåget i Norrköping är det en speciell känsla. Här är det hemma och här har jag mina rötter. Att få komma hem gör mig hel. Det tänker jag aldrig lämna. Här finns också min politiska bas och människor jag lärt känna och samarbetat med. En som jag talat mycket med är Lars Stjernkvist (S) (tidigare partisekreterare i Socialdemokraterna), säger Juno Blom.

Juno Blom tilldelades Pela och Fadime-utmärkelsen 2018 för sin kamp mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon gick till val på frågor som handlade om barns rätt i samhället. Att bli partisekreterare innebär inte att hon tänker släppa sina hjärtfrågor. Där är hon mycket tydlig.

Artikelbild

| Juno Blom talar gärna om hur Janne Andersson fick fart på IFK Norrköping. "Framgång bygger på ett systematisk, långsiktigt arbete. Jag tror att Liberalerna kan bli ett framgångsrikt parti", säger Juno Blom.

– Jag överger aldrig de frågorna. Och jag tror att det finns ännu bättre förutsättningar att nå framgångar nu, säger hon.

Det är långt till nästa val. Och i dag tycks det vara långt till att den borgerliga Alliansen återuppstår. Juno Blom öppnar eller stänger dock inga dörrar. Det kan bli en Allians? Eller inte?

Artikelbild

| Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni (L), Juno Blom, ny partisekreterare (t.v.) och Johan Pehrson, nyvald ledare för riksdagsgruppen.

– Det finns ett januariavtal som det är viktigt att alla parter håller. Sen kommer vi analysera läget noggrant innan valet 2022 och ge ett tydligt besked vilken position vi intar. Väljarna ska veta var vi står i god tid innan valet. Men just nu är 73-punktsprogrammet det vi är överens om, säger hon.