Invandrarverket, som det hette då, flyttade från Riddarholmen i Stockholm till Vikboplan i Norrköping 1976 och var ett av flera statliga verk, som lämnade huvudstaden.

I år fyller Migrationsverket 50 år.

Inger Lagerström har varit med i imponerande 45 år och jobbat längst av alla dagens 6000 anställda.

Artikelbild

| Elva generaldirektörer har passerat förbi under Inger Lagerströms alla år i myndighetens tjänst i Norrköping.

– Vem kunde tro det då?, säger Inger Lagerström och skrattar, när vi träffas för en historisk resa genom verket och hennes karriär.

”Då” är, när den unga Inger Lagerström, som växte upp i Lindö och Kolmården, såg en annons i NT och blev intresserad. Både Invandrarverket och SMHI sökte personal inför flytten till Norrköping.

– Jag jobbade på Ericsson, men slängde in ansökan, fick jobbet och flyttade upp till Stockholm i april 1975. Jag fick börja på registerenheten, där man mötte sökanden och förberedde tillståndsärenden. Det var nyttigt, men bara ett halvår senare vill jag göra något nytt, säger Inger.

Hon blev länken mellan Stockholm och Norrköping och förberedde flytten söderut.

Artikelbild

| Här växer en utställning fram om myndighetens 50 år fram. Inger Lagerström har grävt i arkivet och skapar en historisk resa på sin arbetsplats.

Den 21 maj 1976 invigdes lokalerna i Norrköping. Inger Lagerström mötte upp i receptionen, när NT besökte den nya arbetsplatsen.

– Jag var spindeln i nätet och hade koll på allt i Norrköping med lokaler, nycklar och arbetsplatser. Jag gillade det. Jag minns så väl den första dagen och vad jag sa till journalisten som intervjuade mig då, säger Inger.

Artikelbild

Ett historiskt ögonblick från 1977. Inger Lagerström blev myndighetens första receptionist, när man flyttade från Riddarholmen i Stockholm till Vikboplan i Norrköpng.

Berätta.

– ”Statens kaka är liten, men trygg”. Det var lagom att säga så.

Ett helt arbetsliv under myndighetens tak, där elva generaldirektörer från den förste (Kjell Öberg 1969-80) till dagens Mikael Ribbenvik, passerat förbi ger en vink om det. Hennes egen karriär har gått genom registerenheten, omlokalisering, reception, säkerhetsenheten, expedition, informationsbyrån, kundtjänst, presstjänst och kommunikationsavdelningen.

Hon har sett och upplevt ”allt”.

– De första tio år var lugna, men när vi tog över flyktingmottagandet hände något. Det blev särskilt tydligt på 1990-talet, när det ökade stort, men det har ju gått i vågor från den tiden. Hela myndigheten har varit och är i ständig av- och utveckling med tanke på världsläget och flyktingar. Det är en naturlig process, säger Inger.

– Vi lever mitt i världen, mitt i det stora, här hela tiden. Du måste ständigt hålla dig ajour med omvärlden, som påverkar oss i allra högsta grad. Det gör den här arbetsplatsen så speciell. Vi är en del av något större, säger hon.

2010 åkte hon tillsammans med sin kollega Ulla Petersson Imnell land och rike runt med ett rullande öppet hus i Migrationsverkets regi.

– Vi hade med oss en utställning med namnet ”Migration som möjlighet”, som vi satte upp på 20 orter över hela Sverige. Vi var och pratade i skolor. Det var fantastiskt. Det är mitt roligaste år, menar Inger.

– Vi saknade länge ett skolmaterial. Det var en brist. Jag kämpade i 15 år för det. Alla Sveriges elever hade kunnat så mycket mer om det funnits det, säger Inger.

Idag finns det material med levnadsöden och starka berättelser varvat med fakta och lagstiftningen.

Inger Lagerström har under sina 45 år mött många människor och åsikter om sitt jobb och sin arbetsplats.

– Folk kan få tycka vad man vill om det. Vi försvarar inte den lagstiftning, som vår regering och riksdag beslutat. Vi förklarar den. Jag har inga problem med det och har alltid stått upp för vad jag jobbar. Vi gör ett bra jobb, säger Inger bestämt.

– …men jag har förståelse för de, som kanske inte orkar eller vill säga var de jobbar. Jag har dock alltid haft kraften i mig.

Du har svar på tal.

– Jag är väl modig, trygg, verbal och kan det jag talar om och arbetar med. Jag har stått på event och mött alla möjliga åsikter och tankar. Jag har gått rakt in i ett demonstrationståg…

Vad?

– Man ska inte göra det, men där och då gjorde jag det med mina argument. Det var i en helt annan tid. Jag gör det inte längre.

Vi går en tur i verkets lokaler och hamnar framför en utställning om de 50 åren. Inger Lagerström har grävt i arkivet och börjat skapa en historisk resa på sin egen arbetsplats.

– Jag gör ett decennium i taget. Det är riktigt kul, när man börjar läsa och hitta en massa spännande material, säger hon.

Det kommer mera.

– Jag fick frågan ”vad vill du göra?” av min chef vid vårt senaste utvecklingssamtal. Jag tänkte jobba fram till årsskiftet 2020-21 och vill avsluta min tid här med att skriva om verkets historia under de 50 åren.

Du är själv en stor del av den.

– Det finns gott om bra anekdoter, som jag ska försöka blanda upp med viktiga händelser och fakta genom åren. Det blir en torr och livfull läsning, säger Inger Lagerström och ler.