Isabella Lövins bok, "Tyst hav – Jakten på den sista matfisken", fick Stéphanie Gren att engagera sig i partipolitiken. Det blev Miljöpartiet. Det parti som också Isabella Lövin valt.

– Det här var runt 2009 och jag kände att jag bara måste göra något. Jag kontaktade Miljöpartiet för att få dela ut valsedlar inför valet. Mattias Stenberg som då fanns med i partiet tyckte att jag hade driv och kunde vara till stor nytta för partiet och jag bjöds in, säger hon.

Stéphanie Gren har varit politiskt intresserad sen hon var tonåring. Det har varit i intresseorganisationer, ungdomsråd och inom kårpolitiken. Hon har alltid uppfattat sig som liberal. När hon gick med i Miljöpartiet uppfattade hon också partiet som just liberalt.

Artikelbild

| Stéphanie Gren har bland annat suttit i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun för Miljöpartiet.

– Det var framför allt Mattias Stenberg som drev den linjen och då kände jag mig också hemma i partiet. Efter att han lämnade så vreds partiet mer åt vänster och efter hand började jag känna mig allt mer främmande i partiet. Man tog inte avstånd från turkiska terroristorganisationer. Partiet var otydligt i sina ställningstaganden när det gäller seden att män och kvinnor tar varandra i hand, säger hon.

Under 2016 fick hon nog och lämnade Miljöpartiet. Sen var hon partilös i ett och ett halvt år. Men engagemanget fanns kvar.

– Politik är det som påverkar Norrköpingsborna och jag ville vara med och påverka. Jag ville också att Sverige skulle få en ny regering. Att ansluta sig till något annat parti än Moderaterna var inte aktuellt. I varje fall inte i Norrköping. Moderaterna är det enda borgerliga partiet som inte samarbetar med socialdemokraterna. Jag gick med, säger Stéphanie Gren.

Hur reagerade Miljöpartiet när du valde att lämna?
Artikelbild

| "I grunden är jag liberal. Det gjorde att jag inte kände mig hemma i Miljöpartiet längre", säger Stéphanie Gren.

– De beklagade mitt beslut, men var egentligen inte så förvånade. Jag tyckte att det var för mycket bråk i partiet. Jag reagerade på att respekten för fattade beslut i partiet var dåligt, säger hon.

Hon tycker att hon blivit väl bemött i sitt nya parti och hon har varit ganska aktiv sedan hon gick med. Hon har bland annat varit delaktig i Moderaternas kampanj till årets val.

– Jag har också varit aktiv i debatter på sociala medier. Det känns som att jag är med i ett parti som är betydligt bättre organiserat och där man står för fattade beslut.

Det finns inget bestämt om hur aktiv hon ska bli nu när valet är klart. Men hon hoppas att hon får frågan om att ta uppdrag för partiet.

– Då kommer det förstås ta en del tid. Men det är jag beredd på. Jag har erfarenheter som partiet kan ha nytta av och känslan är att jag är välkommen, säger Stéphanie Gren.