Linda Snecker sitter i riksdagens justitieutskott och är vänsterpartiets rättspolitiske talesperson. Hon har följt Soldiers of Odins etablering i Sverige och är oroad över vad hon ser.

– Man säger att man är ute på gatan för att skydda människor. Men de är inte alls intresserade att att skydda kvinnor, invandrare eller hbtq-personer. Det är lätt att se att det inte finns någon tolerans mot den inte passar in i gruppens högerextrema världsbild, säger hon.

"Tagna på sängen"

Artikelbild

| Finland. Soldiers of Odin grundades i Finland.

Förra veckan träffade hon och justitieutskottet ledningen för polisregion Öst där Östergötland ingår. Hon ställde frågor om högerextrema Soldiers of Odin.

– Som jag uppfattade det är man lite tagna på sängen av etableringen. På torsdag träffar justitieutskottet inrikesminister Anders Ygeman (S). Jag tänker ställa frågor om vad man gör från samhället för att möta högerextrema rörelser som Soldiers of Odin, säger Linda Snecker.

Skapar motsättningar

Enligt Linda Snecker spelar organisationen på en rädsla och otrygghet som många känner för att vistas i stadsmiljöer på kvällar och nätter. Hon tror inte alls på några goda intentioner.

Artikelbild

| Facebook. Gruppens lokala Facebook-sida. Under torsdagen låg sidan nere.

– Jag undrar varför den som bryr sig om tryggheten inte vänder sig till de nattvandrare som redan finns? De som gör ett mycket bra arbete i dag. Jag tror att man skapar sina egna medborgargarden därför att man har sin egen agenda. Som jag ser det handlar det om att skapa motsättningar, säger hon.