Hotade mamma och barn med pistol – döms

Elva månaders fängelse – det blir straffet för den man som hotade en mamma och hennes son med pistol.

Den påverkade man som hotade en familj med en attrapp som liknade en pistol döms för olaga hot.

Den påverkade man som hotade en familj med en attrapp som liknade en pistol döms för olaga hot.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-15 09:50

Det var den 12 augusti förra året som en mamma och hennes sexårige son satt i bilen och skulle parkera på Ankaret. Vid ett övergångsställe ställde sig mannen framför bilen och drog sedan fram en pistol, som han riktade mot kvinnan och sexåringen.

– Han stod en halvmeter framför bilen. Jag fick panik, var rädd att han skulle skjuta på oss och kände att nu kommer vi dö. Jag skrek till min son, som satt i framsätet, att han skulle lägga sig ner i bilen. Han skrek till mig att jag skulle köra, sa kvinnan till oss efter det inträffade.

Händelsen har haft en stark påverkan på familjen.

– Min son har varit orolig och på olika flera sätt behövt bearbeta det inträffade, säger kvinnan i förhör.

Nu döms den 32-årige mannen för grovt olaga hot. Trots att pistolen var en attrapp konstaterar Norrköpings tingsrätt att den var mycket naturtrogen och torde ge intryck av att vara en riktig pistol. Sammantaget anser tingsrätten att gärningen bör bedömas som grovt.

Mannen döms även för försök till stöld och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Påföljden blir fängelse i elva månader.

32-åringen har varken erkänt eller förnekat det olaga hotet. Syftet med att stoppa bilen var för att få skjuts, han hade inget uppsåt.

– Vid denna tid förekom det mycket alkohol och starka tabletter. Det är min pistol, men jag vet inte varför jag har den på mig, uppger han i förhör.

Mannen ska betala skadestånd på totalt 20 000 kronor till den hotade familjen.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!