– Det var så brant där hundarna skulle lämnas av i bergen i Andorra att vi blev tvungna att bogsera upp bilen och släpet, berättar Frida Doggsen, en av ägarna i familjeföretaget i Simonstorp norr om Norrköping.

En annan delägare, Janne Doggsen, påbörjar nu hemresan mot Östergötland med det stora släpet tomt efter att hundarna och deras fransmän lämnats av.

Det var på kvällen den 29 april som olyckan inträffade på E4 vid Kimstad. De två fransmännen körde in i vägens mitträcke. Deras bil och släpet, innehållande 25 draghundar som fransmännen varit på två månaders träningsläger i Sverige med, blev skrot, och olyckan orsakade totalstopp på E4.

Polis och bärgningskår tvingades binda upp de 25 hundarna i skogen i närheten av Norsholm över natten i brist på annan plats att förvara dem. På Valborgsmässoafton fick Doggsen Center i Simonstorp påringning från bärgningskåren.

– Vi är nog de enda i landet som har en specialbyggd hundtransport med 20 boxar och vi har fyra burar i vår bil. Vi fick uppdraget att ta hand om hundarna, berättar Frida Doggsen.

Draghundarna lastades in i specialtransporten, som till vardags används för att hämta upp dagishundar, och fick övernatta på hundpensionatet. Det franska hundteamets försäkringsbolag hade bekymmer med hur tränarna och draghundarna skulle kunna transporteras hem och frågade om Doggsen center hade möjlighet att bistå.

På fredagsmorgonen 1 maj lastades de två fransoserna, de 25 draghundarna och träningsutrustningen in i specialtransporten och Janne Doggsen gav sig av mot Alperna.

– Vi har pratat med honom i telefon, han har lämnat av hundarna i Andorra uppe i bergen och nu vänder han hemåt igen. Vi hoppas att han är hemma till onsdag kväll, men eftersom han är ensam och måste ta vilopauser får vi se när han är här, säger Frida Doggsen på söndagseftermiddagen.