Det dokumentära dramat om Moa Martinsons liv regisseras av Maj Wechselmann och ska i första hand sändas i SVT:s K-special. Men planer finns även på en längre version för bioduken. Arbetarförfattaren Moa Martinson växte i upp i Norrköping under knapra förhållanden, med en mor som arbetade inom textilindustrin i slutet 1800-talet. En stor scen i filmen skildrar när över 200 statister, utklädda till väverskor, vandrar till yllefabriken i industrilandskapet.

­– Det är många som har anmält sig. Men att klara att göra 200 kostymer har varit svårt. På en annan film som jag gjorde, som utspelade sig på 30-talet i Göteborg, gick folk upp på sina vindar och letade fram kläder. Men nu har de faktiskt tillverkat många av dem. Det är så behjärtansvärt, för det finns inte tillräckligt många bevarade. Vi har länsat varenda teater i Östergötland, skrattar regissören Maj Wechselmann, som har ett långt CV med över 50 filmer på meritlistan.

– Jag har spelat in såhär stora scener förut, men det är krävande. Det gäller att se till att folk inte fryser, säger regissören.

Artikelbild

| Peking. Inspelningen av Maj Wechselmanns film "Moa Martinson - landsmodern" i Norrköping.

Bland andra har Östgötateatern, Kulturskolan och Norrköpings Damkör hjälpt till att hitta statister. En av dem som jobbade hårdast i Hallarna, där statisterna samlades innan avmarsch, var Carina Perenkrantz, castingansvarig för filmscenen.

– Vi är i år 2017 och statisterna ska tillbaka till surbullestan. Vi har kört stenhård sedan klockan åtta på morgonen, säger Carina Perenkrantz.

En av de många statisterna, Marianne Bokblad, tyckte att inspelningen kändes extra speciell då många av hennes släktingar jobbat inom textilindustrin.

– Min mormor var dessutom jämngammal med Moa Martinson. Jag tänker på min mormor och mina mostrar som har slitit i de här kvarteren som filmen visar. Det här känns som en rolig återkoppling.

Artikelbild

| Regisör. Maj Wechselmann, längst fram i mitten, leder de sista statisterna ner till inspelningsplats.

Två av de yngsta statisterna var 12-åriga Adnan Music och 13-åriga Paulina Lind. Båda har skådespelat förut och det är något de även vill göra i framtiden.

– Vi båda har varit med i en Ronja Rövardotter-föreställning och Carina Perenkrantz frågade om vi ville vara med här också, säger Adnan Music.

Artikelbild

| Släkt. Till vänster står Marianne Bokblad vars mormor var jämngammal med Moa Martinson. Statisten Angelica Andersson, till höger.

– Jag har spelat teater förut, men aldrig film. Så det här känns spännande. Det brukar vara mycket folk när vi spelar musikaler, men aldrig såhär många, säger Paulina Lind.