För sjätte året i rad anordnade Hyresbostäder och Norrköpings kommun i tisdags speedrekrytering för Norrköpings ungdomar mellan 16 och 18 år. Trots att det finns gott om sommarjobb i kommunen ringlade kön lång utanför Flygeln.

Ali Sakhizadeh, 16 år, stod längst fram i kön tillsammans med jämngamla vännerna Mahad Hassan och Samaleh Farah.

– Det här är min första anställningsintervju, och jag hoppas verkligen att jag får en chans att jobba i sommar, säger Ali Sakhizadeh.

Artikelbild

| Naya Massoud arbetade för Hyresbostäder förra sommaren och tycker att jobbet är kul.

I två timmar intervjuades drygt 500 ungdomar av personal från Hyresbostäder och kommunen. Varje ungdom fick cirka fem minuter var.

– På den tiden ska de berätta lite om sig själva och varför de vill ha jobbet, säger Patrik Rosenlund, distriktschef på Hyresbostäder och projektledare och ansvarig för Juniorlaget, som sommarjobbsatsningen heter.

– Här får alla en rättvis chans, oavsett bakgrund eller tidigare erfarenheter, säger han.

Johan Demo är 16 år. Det är bara några minuter kvar till dess att han ska bli intervjuad.

Artikelbild

| Halina Hussein bor i Linköping. Hon hoppas att det inte har betydelse och säger att hon kan bo hos kusiner i Norrköping under sommaren.

– Jag tänker gå för det, helt och hållet. Jag behöver jobbet och jag vill visa min pappa att jag är redo att ta ansvar, säger han.

I tre veckor under sommaren kommer de 75 ungdomar som anställs att arbeta som fastighetsskötare. De kommer bland annat hjälpa till att rensa rabatter, måla staket och plocka skräp.

Artikelbild

| Kön ringlade lång utanför Flygeln.

Naya Massoud har just blivit färdig med sin intervju och känner sig nöjd.

– Jag jobbade för dem förra sommaren, och det är ett väldigt roligt jobb. Man lär känna nya människor och får vara ute, säger hon.

Artikelbild

Enligt Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen, var det länge sedan det fanns så gott om sommarjobb i Norrköping.

– Det har förmodligen aldrig varit så lätt att få ett sommarjobb som nu. Det finns otroligt mycket jobb. I år finns det dubbelt så många som förra året, säger han.

Artikelbild

| Mahad Hassan och Ali Sakhizadeh stod längst fram i kön. De hade köat i över en timme.

Just nu finns det 2 399 lediga sommarvikariat i Norrköping, enligt Arbetsförmedlingen. Flest inom vård och omsorg där det finns 1 800 sommarjobb.

– Alla jobb riktar sig ju inte till ungdomar, men många av dem. Vi har ju stora arbetsgivare som Kolmården, kommunen och regionen som behöver ungdomar, säger Håkan Lindell.