Huset ska säljas när kyrkan flyttar

Korskyrkans lokaler är till salu och byggnadens framtid oviss. "Det finns många tänkbara scenarion", säger mäklaren Johan Westergren.

Korskyrkans lokaler på S:t Persgatan är till salu.

Korskyrkans lokaler på S:t Persgatan är till salu.

Foto: Elin Holmer

Norrköpings kommun2019-10-20 10:00

Lokalerna ligger på S:t Persgatan och innehåller förutom själva kyrkorummet, en samlingslokal, en expedition, kapprum, kök, toalett och ungdomslokaler. Den totala arean är 720 kvadratmeter.

Korskyrkan, en frikyrka ansluten till samfundet Evangeliska Frikyrkan, köpte lokalerna på 1960-talet.

– Själva byggnaden är från 1918 och var ursprungligen en biograf, säger Johan Westergren.

Anledningen till försäljningen är att församlingen blivit trångbodd. 

– Vi vill bland annat utveckla vår barn- och ungdomsverksamhet, säger Mattias Josefsson, som sitter i församlingens styrelse och har hand om försäljningen.

De kommer därför att hålla till i Immanuelskyrkan vid Vasaparken tillsammans med frikyrkoförsamlingen Vineyard.

– Det blir som ett kristet aktivitetshus mitt i stan, säger Mattias Josefsson.

I veckan visas lokalerna på S:t Persgatan för spekulanter och flera har, enligt Johan Westergren, hört av sig. De flesta av dessa är intresserade av att behålla utrymmet ungefär så som det ser ut i dag.

– Bland annat finns intresse för att använda det för utbildningsändamål, men även som samlingslokal för olika verksamheter.

Att bygga om fastigheten till lägenheter är en annan möjlighet, men kräver en lång process. 

– Därför har vi heller inte satt något utgångspris utan håller dörren öppen för anbud. För det är ju väldigt olika prisbild beroende på om du behåller funktionerna eller om du gör om helt och hållet, säger Johan Westergren.

Tidigare ägde församlingen även ett antal lägenheter intill de nuvarande lokalerna, men dessa såldes till Hyresbostäder på 1980-talet.
Tidigare ägde församlingen även ett antal lägenheter intill de nuvarande lokalerna, men dessa såldes till Hyresbostäder på 1980-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!