Föreningen Starkare Tillsammans startades för ungefär tre och en halv månad sedan av de tre vännerna Pontus Grotz, William Choukeir och Emir Selimi från Nyköping. De jobbar förebyggande för att stärka barns och ungdomars självkänsla med hjälp av olika projekt. Kring årets jul har det varit bråda dagar för föreningen som delat ut julklappar till barn och ungdomar som till exempel lever i ekonomiskt och socialt utsatta miljöer. Tidigare har de bland annat besökt centralstationen i Stockholm och Astrid Lingrens barnsjukhus. Och under fredagen tog sig föreningen till Norrköping för att dela ut julklappar i Vidablickskyrkan och ett tiotal barn med deras föräldrar dök till slut upp för att få ta emot julklappar.

– Det känns fantastiskt och övermäktigt! Kärleken man får och sprider är lönen för mödan, säger Pontus Grotz, som vanligtvis är ordförande i Starkare Tillsammans, men som i dag agerar jultomte.

– Det är en stor värme och man ser glöden i barnens ögon, fyller kollegan och styrelsemedlemmen William Choukier i.

Artikelbild

Pingis. Anel Zlatanovic mötte tomten i bordtennis och vann.

– Det handlar om att se barnen och ungdomarna. Att vi hela tiden försöker att nå barnen för att så ett frö och vi vill också kunna erbjuda ungdomar en väg ut från exempelvis kriminalitet. Vi söker heller inga bidrag och tar inga pengar från andra. Vi har ett vårdföretag som heter Familjehemmet Omtanke och därifrån återinvesterar vi nästan hela vinsten in i Starkare Tillsammans. Det gör att vi kan göra vad vi vill, säger Pontus Grotz.

Och att ta sig ur svårigheter och bygga starka organisationer är något den här trion kan. Pontus Grotz växte upp i både hemlöshet och på olika HVB-hem. William Choukeir har överlevt cancer två gånger. Numera är båda framgångsrika företagare och entreprenörer. Emir Selimi har även han ett gediget CV.

Anel Zlatanovic, bror till en av hjälparbetarna, var en av alla barn som fick ta emot julklappar under kvällen. Han slog även tomten i pingis. Men han tänker inte öppna sina julklappar förrän på julafton.

– Det var roligt. Jag fick två stycken. Jag ska öppna julklapparna på julaftonsmorgonen, säger Anel Zlatanovic.