– Personen som gick mot polisen och läkaren – med det som visar sig vara en vass sax – ger uttryck för att han inte tänker släppa saxen utan tänker fullfölja sitt angrepp. Med anledning av det – och att de befann sig i ett litet utrymme, hade ingenstans att ta vägen och kort tid på sig – bedömer polisen att han måste freda sig genom att skjuta, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Han har fattat beslutet sedan utredningen visat att polismannen som sköt mannen befann sig i en nödvärnssituation och bedömer att det "inte var uppenbart oförsvarligt att skjuta verkanseld". Därmed anser åklagaren att det inte längre finns någon anledning att anta att ett brott begåtts.

Martin Tidén berättar att ett antal utredningsåtgärder har vidtagits i ärendet, bland annat har teknisk undersökning genomförts på platsen för händelsen, som inträffade i en lägenhet i Oxelbergen vid midnatt natten mellan den 19 och 20 juli i år. Vidare har rättsläkarutlåtande inhämtats och flera förhör har hållits.

Artikelbild

| Det blir inget åtal mot den polis som i somras sköt en man i 30-årsåldern till döds i Oxelbergen.

Enligt nedläggningsbeslutet visade utredningen att två poliser skulle biträda en läkare som skulle undersöka mannen, som mådde psykiskt dåligt. Han hade tidigare varit inlagd för vård, men hade då alltid följt med frivilligt utan bråk.

Enligt vad åklagaren skriver i beslutet ska mannen under dagen för handräckningen ha varit verbalt aggressiv när man försökt få honom till sjukhus.

När läkaren och två poliser kom till mannens bostad försökte de få honom att öppna dörren, men han vägrade. I det läget låste de upp dörren med en nyckel som de tidigare fått från anhöriga till mannen. Då dörren öppnades såg en av poliserna att mannen var på väg ut ur lägenheten med – vad han uppfattar det som – en kniv i handen.

För att komma undan tog polisen ett par steg ner i trappan och drog sitt tjänstevapen och skrek: "Släpp kniven".

Artikelbild

| Martin Tidén, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, har lett utredningen.

Mannen gjorde inte det, utan gick mot läkaren och den andra polisen. Det visade sig att han hade en sax i handen. Även den andra polisen skrek då: "Släpp kniven", vilket mannen inte gjorde utan fortsatte mot läkaren och polisen med tillhygget riktat mot dem.

Enligt utredningen hade polisen och läkaren ingenstans att backa undan.

I det läget sköt polisen två skott som träffade mannen. Hjärt- och lungräddning påbörjades, men mannen avled.

Ofta läggs förundersökningar mot poliser som skjutit i tjänsten ner. Vad beror det på?

– En förundersökning ska läggas ner om inte något brott har begåtts. Objektivt är det så om något brott inte begåtts ska inte åtal väckas. Vad som sedan händer på polismyndigheten ur arbetsrättslig synvinkel vet inte jag, säger Martin Tidén.