– Det är kunden som bestämmer vilka som ska vara där. Det är likadant när vi hyr ut till Melodifestivalen och andra kunder, säger Johan Bergerfalk på Upplev Norrköping. Det är han som skött uthyrningen.

– När vi hyr ut till Melodifestivalen exempelvis måste du ha en ackreditering för att ta dig in där. Då får inte heller vem som helst komma in även om man tycker att det är allas egendom.

Har ni överhuvudtaget tänkt på att ni skulle kunna ställa några krav på de kunder som hyr av kommunen?

Artikelbild

| Till helgen kommer cirka 1000 muslimska män till Himmelstalundshallen. men inga kvinnor är välkomna.

– Ja, om det är ett offentligt evenemang där allmänheten är inbjuden. Så är det inte i det här fallet. Det är ett slutet sällskap som hyrt lokalen. Om det här gänget bara består av dem som är där, då är ju ingen utomstående inbjuden. Och skulle det råka bara vara kvinnor eller män är det inget vi lägger oss i.

Kan du förstå att det finns de som reagerar på att inga kvinnor får närvara?

– Egentligen tänker jag inte i de banorna, eftersom jag inte ska vara där. Det är inget oetiskt eller olagligt i det här fallet. Om det skulle vara något som är olagligt då får vi tänka till om vi hyr ut en lokal.

Har ni några nedskrivna regler eller villkor för kunder som vill hyra Himmelstalundshallen?

– Nej, det har vi inte. Jag ser inget konstigt med att vi hyr ut till en förening, där medlemmarna har annan etnisk bakgrund.