Den erfarne hästkännaren Hasse Lundbäck var tagen efter torsdagens händelser på gården utanför Norrköping. Strax efter klockan 14.30 larmades räddningstjänst till platsen efter att en av hästarna gått ner sig i ett dike vid en hage.

– Vi vet fortfarande inte riktigt hur det gick till, säger Hasse Lundbäck.

Räddningsaktionen pågick i flera timmar. Via bland annat en kran försökte man få hästen Inka att komma upp på alla fyra benen – men alla försök var resultatlösa.

Artikelbild

– En häst ligger ju inte ner längre än en halvtimme om dagen. Då Inka låg länge på ena sidan fick den panik och blev närmast förlamad, säger Lundbäck.

Som vi kan se på bilderna var Inka väldigt medtagen. Situationen var stressig för hästen.

– När ingenting hjälpte såg det verkligen mörkt ut.

Gårdspersonal och veterinärer jobbade värme, massage och gav Inka dropp. Till sist gav det resultat. Efter ett tag kom Inka upp i en sittande ställning.

– När sockerlösningen sen gick in, kickade Inka till och kom upp på alla fyra benen. Det var väldigt skönt att se. Vi lyckades rädda den, säger Lundbäck.

Inka är en tidigare tävlingshäst inom hästhoppningen. Italienaren Roberto Cristofoletti, som bor tillsammans med Helena Lundbäck på gården utanför Norrköping, har tävlingsridit på Inka.