Journalsystemet Cosmic uppdaterades i helgen, vilket har skapat stora problem för vårdcentralerna i länet. På Vårdcentral Spiran på Drottninggatan i Norrköping känner man av problemen tydligt.

– Vi kan läsa journaler, men det hakar, låser sig och tar längre tid. Det är också svårare att nå vårdcentralen på telefon, säger Ing-Marie Ericson, tf verksamhetschef.

De var dock förberedda på att det skulle kunna bli besvärligare att använda systemen i dag efter helgens uppdatering, men inte i denna omfattning.

Artikelbild

| Stora problem. Journalsystemet Cosmic uppdaterades i helgen, vilket har skapat stora problem för vårdcentralerna i länet.

– Nej, och vi har inte varit med om problem med denna omfattning heller, säger Maria Magnestrand som är biträdande verksamhetschef.

– Men vi håller gott mod och litar på att det kommer att ordna sig, fortsätter hon.

Deras verksamhet är i dag reducerad, det är glest besökare och vårdcentralen koncentrerar sig på bara akuta fall. I övrigt försöker de hänvisa patienterna till tider senare i veckan.

– Vi reducerar också antal personal som är uppkopplade. Bara de som absolut måste använder systemet i nuläget, säger Ing-Marie Ericson.

Artikelbild

Under måndagseftermiddagen hade de ännu inte fått något besked om när problemen kan vara åtgärdade.

Förutom omaket med långa väntetider och trilskande system har det inte varit någon fara för patienternas hälsa, säger de.

Artikelbild

– Vi har inte sett att det inte har varit patientsäkert, säger Ing-Marie Ericson.