– Männen ska få en chans att komma fram till kastrullerna, säger Rose-Marie Mossberg Maghsoudi, som leder matlagningsträffen.

Hon är också initiativtagare till föreningen Next Step i Norrköping. Den har funnits i nio år och var från början en kvinnoföreningen, men är nu öppen också för män.

Det var i sitt arbete som sjuksköterska som Rose-Maries engagemang på riktigt väcktes. Nu ordnar föreningen till exempel språkträning (så långt från skolans sätt som man kan komma, säger Rose-Marie), filmkvällar med diskussioner, föredrag och en rad andra aktiviteter.

Artikelbild

| Rose-Marie Mossberg Maghsoudi förklarar hur Raeef Salloum ska undvika att ögonen rinner när han river lök.

Syftet är integration och att bygga tillit och broar mellan människor, även om de har olika bakgrund och olika religion.

– Jag brinner för att vi människor ska hitta normala mötesplatser, säger Rose-Marie.

Matlagning i köket på Hemgården är en sådan mötesplats och så här kvällen före internationella kvinnodagen försöker Rose-Marie få kvinnorna att vila och låta männen göra jobbet, men helt enkelt är det inte.

– Vad ska jag göra? frågar den ena kvinnan efter den andra ivrigt, men efter ett tag är det ändå männen som står där och skalar potatis, river lök och blandad köttbullssmet för det ska bli svenska köttbullar med lingonsylt och så äppelkaka efteråt.

Artikelbild

| De har blickarna på sig när de rullar köttbullar Odees Alasaad och Sakher Eshaya.

– Aldrig. Jag kan inte laga mat, svarar Bahij Elias på frågan om hur ofta han brukar laga mat.

Sedan förklarar han att han kan steka ägg och att han brukar ta hand om disken när kompisen han bor ihop med har lagat maten. Han vill lära sig nya saker, umgås med människor och träna svenska så därför står han nu här med potatisen.

Artikelbild

| Raeef Salloum tar itu med köttbullarna.

Rose-Marie passar på att lära ut lite praktisk hygien och ger allmänna goda råd mitt i arbetet också.

Sakher Eshaya med kockmössa på huvudet blandar köttbullssmet och rullar sedan massor av köttbullar med gott humör.

Artikelbild

| En liten del av alla köttbullar.

– Hemma brukar jag hjälpa min fru, säger han och berättar att när han växte upp var de bara bröder, inga systrar, så de fick hjälpa sin mamma.

Eptisam Jesseri kommer från Syrien och hon förklarar att arabiska män oftast inte gör något i köket. Hon tycker det är bra att män och kvinnor i Sverige kan arbeta och sedan hjälps åt hemma.

Artikelbild

| Här delas äpplen till äppelkaka.

Sabiha Altino håller fingrarna i styr och tittar bara på när köttbullarna i stekpannan får fin färg och berättar hur mycket hon tycker om att laga mat och hjälpa andra som ska fest. Det börjar bli dags att duka för den gemensamma måltiden.