De fyra eleverna från bygg- och anläggningsprogrammet på Eber i Norrköping har fått chansen via sin lärare Jonas Anderstedt som är bekant med ishotellet sedan flera år tillbaka.

– Jag har varit med och byggt upp ishotellet under tre år i rad, säger Jonas Anderstedt. Jag tar tjänstledigt från mitt lärarjobb i två månader och åker till Jukkasjärvi och jobbar och det är en fantastisk upplevelse som fyra elever nu får chansen att vara med om.

Jonas Anderstedt blev övertalad av en kompis att följa med upp till Jukkasjärvi och efter den första säsongen var han helt såld.

Artikelbild

| HUVUDENTRÉN. Likt ett slott med pampiga kristallkronor i taken går man genom mot entrén vid ishotellet.

– Det är en helt fantastisk känsla att vara i Jukkasjärvi, säger Jonas Anderstedt. Upplevelsen är svår att förklara men det handlar både om naturupplevelsen och att man får vara med och skapa något helt unikt.

Icehotel Jukkasjärvi byggdes upp för första gången 1989 och nu återföds det på nytt varje vinter. Besökare strömmar till från hela världen för att få bo i hotellet och någon av dess konstnärligt utformade sviter. I år presenteras en helt ny permanent konstruktion med ett isgalleri och en isbar där gästen även har eget badrum och relax i direkt anslutning till rummet.

Ishotellet byggs och öppnas när kylan satt sig ordentligt och till våren smälter hela skapelsen bort.

– Vi jobbar mest i snö när vi bygger grunden för hotellet, förklarar Jonas Anderstedt. Då använder vi konstsnö för att kristallerna i den typen av snö passar bra för det man vill åstadkomma.

Artikelbild

| Jukkasjärvi. Varje vinter byggs ishotellet upp på nytt med hjälp av konstsnö och isblock från närliggande Torne älv.

Jonathan Johansson, Jacob Reby, Linnéa Holmér och Kim Andersson stannar och bygger i en vecka i Jukkasjärvi. De bor i en stuga intill och de har lovat rapportera hem till gymnasiekompisarna hur projektet utvecklas.

– Intresset var jättestort för att följa med upp och vi lärare har gemensamt tagit ut gruppen, säger Jonas Anderstedt. Jag är väldigt glad över att både Eber och Icehotel tände på min idén och hoppas att projektet kan få fortsätta även nästa år.

De första två eleverna åker upp i slutet av november och då är deras lärare redan på plats sedan ett par veckor. Det blir en spännande resa till platsen vid Torne älv, 20 mil norr om polcirkeln.

– Det här är en unik möjlighet för oss på bygg- och anläggningsprogrammet, säger Kriztina Lövgren, rektor för programmet. Resan till Jukkasjärvi ger våra elever tillfälle att på plats lära sig tekniken för att hantera snö och is som byggmaterial.