Ja till nya bostäder – som väntas överklagas

Efter åtta års utredande har detaljplanen för Smedby Idrottsplats klubbats av samhällsplaneringsnämnden. Men politikerna förväntar sig att beslutet överklagas.

Här, på den gamla idrottsplatsen i Smedby, ska det bli bostäder, enligt en detaljplan som samhällsplaneringsnämnden har godkänt.

Här, på den gamla idrottsplatsen i Smedby, ska det bli bostäder, enligt en detaljplan som samhällsplaneringsnämnden har godkänt.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2019-11-14 12:00

– Om du bygger mycket nära många så är det mera sannolikt att det beslutet överklagas än att det kommer snö på vintern, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Att den här detaljplanen kommer att överklagas har varit klart länge, säger han och menar att den demokratiska processen med synpunkter från boende och andra intressenter i området gör att slutresultatet bara blir bättre.

Bo-Göran Svensson är ordförande i Smedby Tomtägareförening som har ett 30-tal medlemmar.

– Samtliga är överens om att vi ska överklaga. Kommunen har inte lyssnat på en enda mening av vad vi har sagt. De står fast vid sitt ursprungliga förslag utan ändringar.

De boende i Smedby har framfört en rad invändningar mot att exploatera idrottsplatsen och området runtom den.

– Det vi har störst oro för är eventuella skador på hus när man sätter igång och pålar och det blir mycket trafik till själva byggnationerna. Det är sättningsbenägen lera i hela området och det gungar redan idag när bussen åker förbi på Lidagatan, säger Bo Göran Svensson. 

Grannarna till de planerade husen oroar sig också över att trafiken kommer att öka ohanterligt mycket om det skapas 185 nya hushåll i området.

Miljöpartiet, som har en plats som ersättare i nämnden, reserverade sig mot beslutet att godkänna detaljplanen. De anser att den behöver arbetas om i sin helhet eftersom de anser att den motverkar omställning till en hållbar stadsdel.

Skiss över en del av det tre hektar stora område som ska förvandlas till bostäder.
Skiss över en del av det tre hektar stora område som ska förvandlas till bostäder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!