– Förlusterna beror ju på att utställningen gått jättedåligt. Inte enbart, men det är den viktigaste orsaken. Och det finns ju många branscher i sommar som drabbats av vädret, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L), som även är ordförande i Upplev Norrköping.

I dagsläget uppges cirka 25 000 besökare ha sett utställningen, vilket är långt under de 150 000 som man hoppats på. Reidar Svedahl medger att utställningen till viss del var en felsatsning.

– Delvis var det så. Jag var den ende som var skeptisk till utställningen. Jag gissade på ett mycket lägre besöksantal än alla andra. Men jag trodde då att det var för att jag är äldst, och inte förstår dragningskraften i det hela.

Vilket ansvar känner du själv att du har?

– Jag har samma ansvar som alla andra i styrelsen, och lite större i och med att jag är ordförande. Men som sagt, det var en enig styrelse som gick till val på det hela. Jag var den som var mest skeptisk men jag la mig för de övriga.

LÄS ÄVEN:Krismöte för Upplev Norrköping

LÄS ÄVEN:Kommunen täcker upp fiaskosatsningen

LÄS ÄVEN: Hårda kritiken: "Oacceptablet"

Reidar Svedahl kan inte svara på exakt när de insåg att utställningen, istället för en vinst på fyra miljoner, skulle generera tio miljoner i förlust. Men att företaget var på obestånd stod i alla fall klart på onsdagen förra veckan.

Då gick det nämligen ut en kallelse till ledamöterna i styrelsen för Rådhus Norrköping AB, där ett aktiekapitaltillskott skulle avhandlas.

Det var dagen efter att Magnus Nilsson valt att omedelbart avgå som vd för Upplev Norrköping och Louis de Geer konsert och kongress. Hans avgång har dock inget att göra med det faktum att Upplev Norrköping hamnat på obestånd, menar Reidar Svedahl.

Men hur kommer det sig att det sammanfaller så i tid?

– Ja, det kan vara sol och regn på samma gång också.

Men är det inte en märklig slump då?

– Ja, du får tycka det, och det har du all frihet att tycka.

Varken Reidar Svedahl eller kommunalrådet Lars Stjernkvist, ordförande i Rådhus Norrköping, har velat bekräfta varken hur stort aktiekapitaltillskottet är, eller hur stor den totala förlusten kommer bli i Upplev Norrköping. Två av de ledamöter som var med på mötet har dock berättat att det kommunala bolaget vid årsskiftet kommer ha gått back 16 miljoner kronor.

Reidar Svedahl är mycket kritisk till att ledamöterna avslöjat de här uppgifterna.

– Jag beklagar att Rådhus Norrköping har styrelseledamöter som läcker direkt till media. Det är beklagligt. Det vill jag att du tar med i artikeln, för det är mycket märkligt.

Men det är inget privat företag, det är ju kommunägt och omfattas av offentlighetsprincipen.

– Ja, men det finns ordningsregler för hur man hanterar informationshanteringen i kommunala bolag också.

En av ledamöterna är Sophia Jarl (M). Hon tror att Reidar Svedahls angrepp är ett sätt att försöka avleda fokus från underskottet i Upplev Norrköping.

– Om jag ska kommentera hans anklagelser vill jag främst säga att det är ytterst allvarligt att eftersöka källor och framför allt när det sker i offentliga organisationer. Han hänvisar även till ordningsregler som jag gärna skulle vilja ta del av men samtidigt finns det inga ordningsregler som kan hindra allmänheten från att ha insyn i vad som pågår i kommunens bolagskoncern.

Vi har utan resultat sökt Upplev Norrköpings tidigare vd Magnus Nilsson för en kommentar.