– Ja, jag tappar makt, men jag har i alla fall inte tappat min heder, sade Kikki Liljeblad (S) under den långa debatten, där ledamöter från Kvartetten särskilt attackerade Vänsterpartiet för att släppa fram Sverigdemokraterna till partiets första oppositionsrådspost.

Men det nya kommunfullmäktiges första möte inleddes med att de 85 ledamöterna valde ny ordförande. Det gick i ett nafs. Olle Vikmåg (S), Irma Görtz (S) och Päivi Johansson (M) utgör nu presidiet och de styrde också den första stora debatten.

Kvartetten med Socialdemokraterna, Centerpartiet , Kristdemokraterna och Liberalerna ville först få veta om den valtekniska samverkan mellan Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet handlade om matematik och poster, eller om den också handlade om politik, om det fanns en ny majoritet.

Artikelbild

| Allvarlig diskussion mellan fyra av Kvartettens fem kommunalråd.

– Vi har inget politiskt program, blev svaret från Nicklas Lundström (V).

Han förklarade samverkan med att den kommer att ge Vänsterpartiet större möjlighet att få igenom sin politik.

– Vi kommer inte att föreslå eller rösta för någon SD-kandidat, sade han.

– Men matematiken blir ju sådana. Här visar ni faktiskt att ni inte är ett parti som inte är till salu, sade Fredrik Franzén (L).

Artikelbild

| Kikki Liljeblad (S) i talarstolen angrep gång på gång Nicklas Lundström (V) som väntar på sin tur.

– Det jag tycker är så märkligt är att ni föreslår fyra oppositionsrådsposter när ni bara namnbesätter tre, sade Kikki Liljeblad och påminde om att det var just Nicklas Lundström som förde fram förslaget i kommunstyrelsen efter valet.

– Helt rimligt, tyckte Nicklas Lundström fortfarande och hänvisade till att de fyra oppositionspartierna tillsammans är större än Kvartetten.

Artikelbild

| Matthias Olofsson och Sandra Karlsson delar på Sverigedemokraternas första oppositionsrådspost.

Den valtekniska samverkan gör att både V och MP får poster som de inte skulle kunna få av egen kraft. Den skulle också kunna göra det möjligt att blockera Sverigedemokraterna från oppositionsrådsposten, men det verkade aldrig ha varit aktuellt.

– Anledningen är förstås att annars hade det inte blivit någon samverkan eftersom Moderaterna tycker det är rimligt med en oppositionsrådspost till Sverigedemokraterna, sade Kikki Liljeblad.

Artikelbild

| Tre moderatern på två poster - Fredrik Björkman, Roger Eklund-Åkesson och Sophia Jarl.

Eva-Britt Sjöberg (KD) ville också få svar från Moderaterna om varför de släpper fram Vänsterpartiet och Miljöpartiet till oppositionsrådsposter.

– Shame on you båda två. Ni öppnar ju upp för dem ni har längst ifrån er i politiken, sade hon med adress M och V.

Artikelbild

| Mia Sköld (MP) blir kvar som oppositionsråd, nu på 40 procent, trots partiets tillbakagång i valet.

Moderaterna sade ingenting.

– Att bara vara tyst tycker jag är ganska fegt, sade Eva-Britt Sjöberg.

Kvartetten kontrade med sitt ett förslag om ta bort ett kommunalråd, ett av Socialdemokraternas, men utan att plussa på antalet oppositionråd.

När debatten var slut togs besluten utan något krångel. Alla partier röstade på sina egna rådskandidater och ingen lade sig i fördelningen hos de andra.

Kvartetten tappade en rådspost. Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S), Karin Jonsson (C), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L) är kommunalråd på heltid. Lars Stjernkvist fick fortsatt förtroende som ordförande i kommunstyrelsen.

Oppositionsråden Sophia Jarl (M), Fredrik Björkman (M), Roger Eklund-Åkesson (M), Sandra Karlsson (SD), Matthias Olofsson (SD), Nicklas Lundström (V) och Mia Sköld (MP) delar på fyra heltidsposter. Sophia Jarl är den enda av dem som har en egen heltid.

Moderaterna svar på Kvartettens frågor kom när mötet var slut. "Sådant trams bemöter jag inte. Det var ett högt

tonläge från en koalition som valt att styra i minoritet", skrev Sophia Jarl i ett pressmeddelande.