Jarl om raset: "Är kalla fakta"

Sophia Jarl (M) är oroad över att Norrköping tappar stort i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet.

Sophia Jarl (M) oroas över de senaste siffrorna om läget bland företagarna i kommunen.

Sophia Jarl (M) oroas över de senaste siffrorna om läget bland företagarna i kommunen.

Foto: Gun Stenehall

Norrköpings kommun2019-09-24 11:45

Årets tapp till plats 253 av landets 290 kommuner oroar Moderaternas oppositionsråd Sophia Jarl, som hade hoppats på ett bättre resultat.

– Jag känner en viss frustration över att inte mer händer när det sitter tre borgerliga partier i den styrande kvartetten. Men sedan 2014 har Norrköping bara förbättrat sig i en enda kategori, som handlar om skolans attityd till företagande. I övrigt har vi sämre resultat i alla andra kategorier, säger Sophia Jarl. 

– Det borde vara generande för centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

En förklaring, som hon ser det, är att mer och mer av tidigare upphandlad verksamhet kommunaliserats och att kommunen konkurrerar med lokala företag. Hon vill bland annat se fler privata företag på den kommunala marknaden och att kontakten med tjänstemän ska kunna betygsättas.

– Jag upplever att både Reidar (Svedahl) och Lasse (Stjernkvist) lovar saker, men det är sällan löftena omsätts till faktiska beslut. Till slut genomskådar företagarna korten och jag tror det påverkar attityden när det gäller politiken.

Den styrande kvartetten menar att tjafs mellan politiska partier gör att företagsklimatet blir sämre, vad säger du om det?

– Jag har hört det argumentet förut. Men den här enkäten är kalla fakta som inte går att prata bort med att vi har ett aktivt oppositionsparti som sätter näringslivspolitik högt på agendan. Klimatet blir ju bättre om borgerliga partier stödjer borgerliga lösningar till ett bättre företagsklimat, säger Sophia Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!