Det kommunägda eventbolaget Upplev Norrköping har haft ett stormigt 2018. Utställningen Marvel Avengers Station var en storsatsning som man hoppades skulle bli en succé likt Harry Potter-utställningen 2014, som besöktes av 122 000 personer. Istället blev Marvel Avengers ett fiasko som vållade ekonomiska problem för Upplev Norrköping – den planerade vinsten på drygt 4 miljoner kronor blev istället en förlust på cirka 10 miljoner. Upplev Norrköping tvingades begära ett extra aktieägartillskott på 14,3 miljoner kronor av moderbolaget Rådhus AB.

Nu rapporterar P4 Östergötland att Upplev Norrköping hotas av nedläggning.

– Vi kommer att ta beslutet i början av nästa år för det är ju bolagsstämmor i mars, säger Lars Stjernkvist (S), kommunalstyrelsens ordförande, till P4.

Artikelbild

| – Det handlar i så fall om att ombilda från bolag till förvaltning, säger Lars Stjernkvist.

På frågan om Marvel Avengers var den sista utställningen Upplev Norrköping arrangerade svarar han:

– Så skulle det kunna vara.

När vi får tag på Lars Stjernkvist förklarar han att det kan bli aktuellt med en omorganisering.

Hur ser du på risken att Upplev Norrköping läggs ned?

– Jag ser det väl egentligen inte som en risk, i så fall handlar det om att gå från bolag till förvaltning. Vi behöver även i fortsättningen arrangera evenemang, frågan är om det ska ordnas i bolagsform eller i förvaltningsform. Det är inte slutligen bestämt, svarar Lars Stjernkvist.

Så det handlar egentligen om i vilken form det ska arrangeras?

– Det handlar i så fall om att ombilda från bolag till förvaltning, det handlar inte om att avveckla innehållet. Och det här hade vi, även om kanske inte riktigt alla vill tro på det, pratat om innan det här hände med Upplev Norrköping.