– Det har blivit mer och mer tydligt att vi har olika syn på hur man leder ett bolag, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

Det var i slutet på april som det blev officiellt att Niclas Palmqvist den 1 september skulle ta över som vd för Kolmårdens djurpark efter Mats Olsson. Tidigare hade Niclas Palmqvist arbetat som teknik- och underhållschef på Kolmården. Han hade också ansvarat för etableringen av Wildfire och Bamses värld.

– Niclas och jag har jobbat ihop i sex år och känner varandra väl. Det var jag som frågade om han ville bli vd för Kolmården. Men som vd ställs nya krav. Vi har haft långa diskussioner om hur man leder ett bolag och inte kommit överens, säger Christer Fogelmarck.

Artikelbild

| Niclas Palmkvist har varit med och startat upp Bamses värld och Wildfire.

– Vi skiljs som vänner. Vi har kramat om varandra och sagt att nu går vi skilda vägar, säger Christer Fogelmarck.

Niclas Palmqvist håller med om att de är överens, men tycker att det är tråkigt att behöva lämna djurparken.

– Vi har olika syn på vad Kolmården behöver för ledarskap. Jag är den jag är med styrkor och brister, och det är jag i alla rum, säger han.

– Jag hade gärna fortsatt, men har inte Christer förtroende för mig är det bättre att det blir så här, säger Niclas Palmqvist.

Vem som blir vd nu är oklart. Någon tilltänkt ersättare finns inte. Tills vidare är Christer Fogelmarck tillförordnad vd för djurparken.

– Vi ska rekrytera en person i god ordning, inte för hastigt. Vi påbörjar rekryteringen omedelbart och kommer att använda oss av konsultstöd, säger han.

– Vi ska också undersöka vad vi har för kraft inom koncernen, säger Christer Fogelmarck.

Vad Niclas Palmqvist ska göra är oklart.

– Jag har inte haft ledigt mer än tre veckor per år de senaste 18 åren. Jag kanske passar på att vara lite ledig, säger han.

Just nu tror Niclas Palmqvist inte att han kommer fortsätta att arbeta på djurparken. Christer Fogelmarck låter inte lika säker.

­­– Vi får se när Niclas har landat lite i rollen att han inte längre kommer att vara vd, säger han.