Den 25 augusti undertecknade kommunalrådet Karin Jonsson och Henrik Lindmark, iCreate Dreams AB, ett samarbetsavtal om det tvååriga projektet Stepping Stone. Projektet är ett utvecklingsprogram för medlemmar i kriminella gäng och syftar till att göra Norrköping tryggare, genom att ge ledande gängmedlemmar ett seriöst nytt alternativ.

I projektbeskrivningen står det att Norrköping under de senaste åren har blivit en otryggare stad att leva i på grund av en ökad organiserad brottslighet. Unga i förorter hittar en tillhörighet och en ny identitet i dessa kriminella gäng. Icreate vill bryta den onda cirkeln genom att anställa kriminella gängmedlemmar som befinner sig i utanförskap och utveckla dem genom arbete och livscoachning.

LÄS MER: Kommunen: "Ett högriskprojekt"

Kommunen betalar 100000 kronor per individ och år, under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda. Bland annat ska den person som deltar i projektet, eller dess handledare, inte misstänkas för brottslighet under avtalsperioden, som löper från den 1 september i år fram till den 31 augusti 2018.

Men nu har det kommit fram att en 20-årig man, som deltar i projektet, för ett par veckor sedan uppviglade personer att ge sig på en polis, som de höll fast och kastade brinnande cigaretter på.

Dessutom är han, enligt chefsåklagare Torsten Angervåg, föremål för en pågående förundersökning som gäller våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott den 18 oktober.

– Min spontana reaktion är att det är oerhört allvarligt att man går över gränsen och går till angrepp mot en polisman på det sättet, säger Torsten Angervåg.

Han drar en parallell till Uppdrag gransknings avslöjande om projektet Lugna gatan i Stockholm, där personer som anställdes som trygghetsvärdar av Fryshuset fortsatte begå brott.

LÄS MER: "Vi vill ge de här killarna en andra chans"

Förundersökningen inleddes sedan en polispatrull blev inträngd i en lägenhet och påhoppad av 20-åringen, eftersom han blev upprörd när poliserna kom på honom med att ha narkotika på sig.

Ett tecken på 20-åringens starka ställning bland unga i Navestad visade sig efter det att han släppts på fri fot då en ung kille kom till polisen för att ta på sig narkotikabrottet.

Flera av de NT talat med om det här avtalet mellan kommunen och iCreate talar om naivitet och pekar på parallellen till Non fighting generation på 80-talet då kommunen stöttade den ideella organisationen som skulle hålla lugnt på stan. Problemet ar bara att en av de mest framträdande i Non fighting generation i Norrköping inte drog sig för att slå ner folk. Han blev dessutom sedermera en av fronfigurerna när Hells Angels etablerade sig i Norrköping.

Dessutom har NT uppgifter om att det inte bara är den brottsmisstänkte 20-åringen som får iCreate får bidrag från kommunen för, utan att det är tre-fyra av totalt åtta som är brottsaktiva.

– Det är anmärkningsvärt att kommunen återigen satsar skattemedel på att ge brottsaktiva, som ger sig på poliser, bidrag för att hålla lugnt i Navestad, säger en person med insyn i händelserna.

Hen ifrågasätter hur kommunen på det här sättet kan bidra till att ge en gängledare mer makt och kontroll i Navestad.

– Det kastas inte sten i Navestad längre så på ytan kanske det ser ut som projektet är lyckat, men samtidigt fortsätter gängledaren med sin brottsliga verksamhet.