Norrköping jobbar redan, sedan tidigare, med att profilera sig som musik- och idrottsstaden framför alla andra. Bråvalla festival är etablerad och nästa år kommer SM-veckan med en rad idrottsgrenar samlade till Himmelstalundsområdet. Nu går kommunen ännu ett steg längre. "Nya" och fördomsfria Norrköping får en ny slogan, en ny logotype samtidigt som kommunen räddar Arbis för att visa att man menar allvar med det moderna och, som man säger, fördomsfria tankesättet.

Gamla "Let´screate" blir nya "Sta´n där de svänger".

– Många tycks ha haft svårt att förstå vad "Let´screate" betyder, säger Reidar Svedahl (FP) i den styrande Kvartetten. Det är ju engelska och allt.

Artikelbild

| Nöjd. Det var en mycket belåten Reidar Svedahl (FP), från Kvartetten, som presenterade nya och fördomsfria Norrköping.

– Med vår nya slogan signalerar vi mera fart och mera framåtanda. "Sta´n där de svänger" är ett tydligt tecken på förändring och att det är mycket på gång just nu. Som ett led i detta vill vi också stötta swingersklubben. Den svänger. Från kommunens sida tror vi till och med att den kan bli ännu större än den är i dag. Den nya logotypen hänger ihop med swingersverksamheten.

Reidar Svedahl medger att kommunen kan komma att kritiseras för sin oväntade satsning på den här typen av okonventionell verksamhet.

– Det får vi ta, säger han. Det viktigaste är att vi kan få bevisa att vi är en öppen stad på alla sätt. Öppen även för personer med andra värderingar än vad kanske du och jag har. I det här fallet får folk göra vad de vill. Vi har inga fördomar. Om de vill utveckla swingersverksamheten är det bara bra för Norrköping. Ibland måste man våga. Är man rädd för alltid, blir det aldrig någonting gjort.

Enligt vad NT erfar handlar det om en förhållandevis billig satsning för kommunens del.

Artikelbild

Svänger. Så här ser kommunens nya logotyp ut som ersätter gamla "Let´s create".

– Just nu har vi råd, säger Reidar Svedahl kort utan att vilja nämna några summor.

Kommunens köp räddar av allt att döma all verksamhet kopplad till Arbis, eller Bredgatan 54 som nöjeslokalen numera heter.

Artikelbild

| Reidar lurendrejar. Kommunalrådet Reidar Svedahl (FP) lurades bara när han den 1 april deltog iNT:s aprilskämt om att kommunen ska köpa Arbis för att stödja swingerklubben och göra staden mer fördomsfri.

När kommunens nya logotyp, en till synes färgglad rockgitarrist, presenterades internt nyligen påpekade flera bedömare att gitarrhalsen skulle kunna misstas för en fallossymbol.

Reidar Svedahl skrattar bort de synpunkterna.

Artikelbild

| Fördomsfri. Reidar Svedahl (FP) menar att Norrköpings ska bli en fördomsfri kommun.

– För oss är det en gitarr. Men, visst, man kan tolka den hur man vill. Det är också meningen. Allt kan ju föreställa allt. Det ligger i helt betraktarens ögon. Huvudsaken är att den svänger.