– Men först kommer de att placeras innanför militärt skyddsområde på Bråvalla, säger Tommy Stenberg, projektledare på Fortifikationsverket.

År 1970 köpte Försvarsmakten in de futuristiska husen, designade som flygande tefat, och monterade dem på ett övningsskjutfält söder om Söderhamn. Husen, som är byggda av glasfiberplast, placerades på 14 meter höga betongtorn, där övningsledare satt och dirigerade och mätte piloternas försök att pricka olika typer av mål på marken.

Men skjutfältet är nedlagt och husen har stått oanvända under en längre tid.

Artikelbild

| Har landat. Två Futurohus anlände till Norrköping under onsdagsförmiddagen. Ett av dem ska vidare till Flygvapenmuseet i Linköping.

– De har inte fått vara ifred, utan varit utsatta för såväl inbrott som skadegörelse, säger Tommy Stenberg.

Sommarstugor

För någon månad sedan plockades de ned från sina torn för att gå en mer värdig framtid till mötes. Husen, med sitt ursprung i Finland, är nämligen kultförklarade och väcker stort internationellt intresse. Totalt i världen finns enbart 60 stycken och husen var ursprungligen tänkta att fungera som sommarstugor, influerade av 1970-talets vurm för månfärder.

När husen plockats ned transporterades de till Norrsundets hamn utanför Gävle och vidare med fartyg till Norrköping.

Artikelbild

| Unikt. Det finns totalt 60 stycken Futurohus i världen. Fyra av dem finns i Sverige och två av dem anlöpte Norrköpings hamn under onsdagen.

Ett av husen ska till Flygvapenmuseet i Linköping, där det är tänkt att fungera som konferenslokal.

– Först väntar dock en ganska omfattande renovering, då huset inte är i bästa skick, säger Sandra Månsson, marknadskommunikatör på flygvapenmuseet.

Artikelbild

| Futurohusen.

Internationellt intresse

Att transportera de flygande tefaten i biltrafik är ingen enkel match. Det kräver speciella tillstånd och att vägen stängs av helt under tiden. Men planen är att huset ska landa på museet i nästa vecka.

Artikelbild

| Unik design, som för tankarna till rymden. De var till en början tänkta som underhållsfria sommarstugor.

Det hus som ska ut till försäljning kommer att stå kvar i Norrköping. Försäljningen kommer att ske via Bukowskis och det internationella intresset beräknas vara stort.

– Och då är Norrköping en bra plats för eventuella visningar, säger Tommy Stenberg.

Artikelbild

| Futurohusen har beundrare världen över.

Försäljningen kommer att ske efter sommaren, men med vilken prislapp är oklart. Tanken är att det ska ligga ute en stund för att hinna locka till sig de internationella köparna.

– Det som kan dra ned priset något är att originalinredningen är borta, säger Tommy Stenberg.