In the flow – I flödet – är namnet på konferensen 15-17 juni som arrangeras av forskarnätverket Acsis vid Campus Norrköping.

– Från början var det här en mötesplats för svenska forskare, men nu är det med forskare från Europa, USA, Australien och Kina, berättar universitetslektor Johanna Dahlin, en av dem som håller i trådarna för årets konferens. Hon är forskarkoordinator vid Acsis.

Ordförande i Acsis styrelse är Orvar Löfgren, professor emeritus i europeisk etnologi vid Lunds universitet:

– Alla talar om media hela tiden, hur den förändrar människornas vardag. I Kina är en billig smartphone hela deras liv. De använder den för att fantisera och drömma. Tappar de den, så tappar de sitt liv! säger han. Men det är nog inte bara kineser som ser mobiltelefonen som en viktig del av sina liv.

Konferensens mediatema har många infallsvinklar:

– Hur påverkas tillvaron av att vi ständigt loggar in oss eller mäter vår hälsa genom ett armband? Och hur påverkas vardagslivet av att medierna runt omkring oss förändras? Det är några av frågeställningarna som tas upp, säger Johanna Dahlin.

Konferensens huvudföreläsare är professorerna Anna Reading, från Kings College i London och Mike Crang från universitetet i Durham i nordöstra England. Anna Reading berättade, i första programpunkten, om minne i relation till materiella sidor inom digitala världen – flöden av kapital och arbetskraft som behövs för att producera datorer, läsplattor och mobiltelefoner.

Mike Crang, professor i kulturgeografi, har synat de globala avfallsflödena och på tisdagen berättar han om hur saker blir till avfall, och om de flöden som finns kring sophantering. Det ordnas också olika sessioner, bland annat om hur ålder och kön görs relevant när det handlar om kläder och stil. Där har man bloggar och internetsidor inriktade på mode som utgångspunkt. Skribenter, fotografer och läsarkommentarer står i fokus för denna session. Den engelske forskaren Andrew Brown har ägnat några dagar innan konferensen med att göra en ljudinstallation av ljud som förekommer i Norrköping. Andrew Brown förestår en av sessionerna, där deltagarna gör en stadsvandring med ledning av dessa ljud.

På programmet står också frågor som rör kulturarvsinstitutioner, feministiska kulturstudier, kändisar och fans i den digitala kulturen, för att nämna något.