Utanför vårdcentralen i Östra Husby ska Ronny Wångman, 66, precis åka iväg på sin Triumph-motorcykel, men han hejdar sig och berättar om sina reflektioner efter valet.

– Jag tror att alla tänker likadant. Ingen hade väntat sig det här, det var helt annat innan – i opinionsmätningarna. Jag tror att många är besvikna, säger han.

Han hade önskat en rejäl förändring.

Artikelbild

| Daniel Liljeqvist är lite besviken efter valet. Han hade hoppats på en rejäl förändring efter valet.

– Jag hade hoppats mer på Sverigedemokraterna, det står jag för. Men det törs man ju knappt säga, då är man ju rasist och allt möjligt bröte, säger han.

Efter ett liv som styrman på världens hav bor han nu i Östra Ny, som är en del av valdistriktet Östra Husby – där Moderaterna är det största partiet. I kommunvalet lade 28,3 procent av väljarna sin röst på Moderaterna, 15,7 procent valde Centerpartiet och 8,2 procent Kristdemokraterna. De borgerliga hade alltså klar majoritet där, till skillnad från i hela kommunen, där Allianspartierna tillsammans fick 40 procent.

Ronny Wångman tycker det är fel att de flesta partier i dagsläget ser ut att vilja lämna Sveriegedemokraterna utanför i diskussionerna om vilka som ska styra landet, regionen och kommunen.

– Det är ingen demokrati om du utesluter ett parti som fick 17–18 procent i riksdagsvalet, säger han.

Artikelbild

| Ronny Wångman tycker Sverigedemokraterna borde få mer inflytande.

15-årige Daniel Liljeqvist i Åby, är inne på samma linje.

– Jag tycker att sossarna har haft fyra år på sig att förändra landet på sin egen väg, så nu vill jag se ett annat parti leda Sverige, säger han.

Artikelbild

| Daniel Liljeqvist vill ändra flyktingpolitiken.

Han är lite missnöjd, eftersom han hade hoppats att högern skulle vinna.

– Jag skulle vilja ändra flyktingpolitiken. Vi kan inte ta in hur mycket som helst – flyktingar alltså. Det blir synd om dem också.

Artikelbild

| Sofia Ullmann är bekymrad över att så många valde att rösta på ett odemokratiskt parti.

I Åby samlar allianspartierna 44,1 procent, men Socialdemokraterna (30,6) är det största partiet.

Specialläraren Sofia Ullmann är också bekymrad över valresultatet.

Artikelbild

| Marie-France Canon tror folk är lite chockade över valresultatet, men hoppas att partierna kommer överens och gör något bra för landet.

– Det är förvånansvärt att så många väljer att rösta på ett odemokratiskt parti. Det är förvånande för mig, säger hon.

Hon tror att vi tagit demokratin för given och att Sverigedemokraterna därför ökar.

Artikelbild

| Ronny Wångman vill se fler patrullerande poliser så att folk vågar gå ut.

Marie-France Canon, 60 år, bor i Norrköping city, där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans fick mer än 50 procent av rösterna. Hon tror att folk är chockade över valresultatet.

– Landet är inte som förut. Idag är världen blandad – jättemycket. Man kan inte kontrollera allt, men jag hoppas det blir bra.