Onsdagskvällens extrainsatta sammanträde i kyrkofullmäktige slutade med att den heta frågan om krematoriets framtid i Norrköping skickas på återremiss till kyrkorådet. Därmed får stans medborgare nu vänta länge på ett beslut.

– Jag vet inte hur stor utredning som måste göras, men jag skulle tippa att ärendet kan behandlas någon gång våren 2018, säger Bo Wetterhall, ordförande i Norrköpings kyrkoråd och representant för ATK (Alla Tiders Kyrka) i kyrkofullmäktige.

Då kyrkovalet knackar på dörren hade några i kyrkofullmäktige hoppats på att krematoriet skulle bli en valfråga den 17 september.

Artikelbild

| Valfråga. En del hade hoppats på att krematoriet skulle bli en fråga för kyrkovalet.

– Det här är en viktig fråga som engagerar och den hade bidragit till att öka intresset för kyrkovalet. Det hade varit ett bra tillfälle för medborgarna att ta ställning, säger Klas Corbelius, ledamot i kyrkofullmäktige, vars Socialdemokraterna säger nej till att krematoriet flyttas till Linköping.

Inom kyrkofullmäktige finns dock partipolitiska obundna ATK och POSK (Partipolitiskt Obundna Svenska Kyrkan) som inte behöver följa en gemensam partilinje. Bo Wetterhall vill således inte att ärendet avgörs genom ett politiskt val.

– Hela den här debatten har präglats av en massa faktafel. Människor i Norrköping har haft starka åsikter om att kremeras i Linköping, men de vet egentligen inte så mycket vad det handlar om, säger Wetterhall.

Att bolla frågan fram och tillbaka kan tolkas som att ni inte vågar ta ansvar i den här frågan?

– Jag tycker det är tvärtom, vi tar ansvar genom att samla in all möjlig fakta innan beslutet, säger Bo Wetterhall.