Vattenballongdart, limbo och såpbubblor. Det var allt annat än en vanlig skoldag på Åbymoskolan under tisdagen. På den avslutande gårdsfesten var skolgården fylld av lekstationer, musik och omkring 550 elever.

– Det här är en belöning till eleverna efter hårt arbete under terminen. I dag släpper vi allt flit och alla får bara ha roligt, säger Magnus Eklund, lärare på Åbymoskolan.

– Vi ser också den här gemensamma festen som en del i ett trygghetsskapande arbete. Alla deltar i samma aktivitet, sexor hjälper sexåringar och tvärtom. Vi skapar en gemenskap på skolan, fortsätter han.

Artikelbild

| Pricka med boll. Tora Fogel i klass 1a försöker kasta pingisbollen i någon av kopparna. En aktivitet som visade sig vara ganska svår.

Åbymoskolan är inte den enda skola i Norrköping som avslutar med skojiga aktiviteter. Exempelvis Gustav Adolfskolan har på onsdagen vattenkrig på skolgården efter önskemål från barnen, Diamanten gör en badutflykt, Oxelbergsskolan har haft mångkampdag och på Dagsbergs skola har förskoleklassen haft avslutningsmaskerad.

Upplägget på Åbymoskolan var att eleverna fick biljetter till lekstationerna med aktiviteter som de själva hade fått vara med och önska. Klasserna fick gemensamt ansvar för olika stationer och hela festen avslutades med glass.

För sexorna, som ska börja en ny skola till hösten, var dagen också en festlig punkt för tiden på skolan.

– Vi får ha lite kul här innan sommarlovet och få fina minnen tillsammans med klassen. Det har varit en väldigt bra och lugn klass här, säger Elis Johansson som går i klass 6C.

Artikelbild

| Khadijeh Fadaiy i Åbymoskolan 6C blåser spåbubblor på en station som klass 2 håller i.

– Jag kommer att sakna lärarna. Men det ska bli kul att få komma till en ny skola, och få nya vänner, säger Molly Holmsköld i samma klass.