– Detta bör inte behandlas som en isolerad händelse, utan ingå i en större diskussion om digital integritet, säger Torbjörn Wester, styrelseledamot i Liberalerna Norrköping.

Han gjorde upptäckten i helgen efter att nyligen ha fått tillgång till Norrköpings kommunala hemsida som administratör.

– Först såg jag att Norrköpingssidan var drabbad och efter lite googlande kunde jag konstatera att ytterligare 24 av partiets kommunala sidor råkat ut för samma sak.

Artikelbild

| Datasäkerhet. Torbjörn Wester, styrelseledamot i Liberalerna Norrköping, hoppas nu på en politisk diskussion om datasäkerhet.

Hackarna hade lämnat ett meddelande efter sig och Torbjörn Wester har nu kontaktat partiet centralt.

Det är fortfarande oklart av vilken anledning sidorna hackats och huruvida gärningsmännen fått åtkomst till integritetskänsliga uppgifter såsom medlemsregistret och mejlkonversationer. Det finns också frågetecken kring tidsaspekten.

– Skulle datumstämplarna visa sig vara korrekta har detta pågått under ungefär ett års tid.

Kommer ni att vidta några åtgärder?

– Eftersom så många kommuner som drabbats blir det någon form av samordnad respons från partiet. Dessutom kommer vi att vara än mer försiktiga med vilken information vi lagrar.

Torbjörn Wester hoppas också på en politisk diskussion om datasäkerhet.

– I ett samhälle där datasystem hela tiden utsätts för attacker kan det vara dags för ett systemskifte i synen på hur mycket information det är vettigt att vi samlar in och registrerar om medborgarna.