­– Det vi gör mest är vanliga handstöpta ljus, det är en fin rytm att jobba med för våra arbetare. Några gör grenljus också och de här små ljusen är bra för de som har svårt för att hålla ordning på mycket, säger Katarina Sundby och visar upp julgransljusen, vackert ombundna av små snören.

I ljusverkstaden gjuter de även ljus i formar och levererar ljus till gruppbostäderna i Ensjöholms by.

– Hela vinterhalvåret är vi inne i verkstaden och stöper ljus, 80 stycken om dagen hinner vi med så det blir många ljus på en säsong, säger Katarina Sundby.

Artikelbild

| Växthuset lystes upp av tända ljus under festkvällen.

Alla i arbetsgruppen får uppgifter som passar för just dem, det kan vara allt från att stämpla påsar, sätta vekar till att stöpa eller gjuta.

Jag uppskattar att några hundra besökare har hittat ljusfesten i det stora växthuset i Ensjöholms by. Här säljs ullvantar, tovade julgranspynt, sylt och sydda tavlor. Det bjuds på glögg och pepparkaka tillsammans med en gemytlig julstämning i det dunkelt upplysta växthuset.

Dori Inderbitzin berättar att ljusfesten hållits i ett tiotal år, alltid första onsdagen i december.

– Det här är ett sätt att bjuda in folk och visa upp Ensjöholm. Vi går många promenader med våra boende och många ser oss och kanske undrar vad vi gör. Nu får de chansen att se och vi får in lite pengar att göra något roligt för, säger Dori Inderbitzin.

Artikelbild

| Festen hålls första onsdagen i december varje år i det stora växthuset i Ensjöholms by.

Det som säljs på marknaden har skapats både i verkstäderna och under pysselkvällar hemma.