Under måndagen presenterade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sitt partis syn på den uppgörelse som Socialdemokraterna nått tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. På en pressträff sa han att partiet kräver inflytande för att rösta ja till S-ledaren.

– Den här Löfvenregeringen förutsätter Vänsterpartiets mandat och gör man det så är det orimligt att vi ställs utan inflytande. Det är inte acceptabelt, sa han.

Deniz Butros, kommunfullmäktigeledamot i Norrköping och ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse, förklarar hur partiet resonerat:

– Det är precis som Jonas Sjöstedt sa på presskonferensen. Uppgörelsen driver svensk politik åt höger. Vi har under de senaste fyra åren samarbetat bra med Socialdemokraterna och drivit igenom en politik för jämställdhet och rättvisa. Den här överenskommelsen, som dessutom på pränt säger att vi ska skäras av från allt samarbete, är oacceptabel. Det var vi överens om i partistyrelsen. Därför så kan vi som den ser ut i dag inte rösta för den, säger hon.

Oppositionsrådet Nicklas Lundström har samma åsikt. I dagsläget finns inget annat alternativ än att säga nej till uppgörelsen. Han uttrycker förvåning om hur S-, MP-, L- och C-uppgörelsen har kommit till.

– Det är väldigt naivt att tro att vi ska gå med på en uppgörelse som går ut på att vi ska hållas utanför allt inflytande. Vi vet att Sverige befinner sig i ett svårt läge. Det behövs kompromisser och kompromissa kan även vi göra. Men då krävs det samtal med oss, säger han.

– Vi samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna redan i dag i politiken, precis som med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är viktigt för Sverige att vi får en regering. Och vårt val är att Stefan Löfven blir Sveriges nästa statsminister. Men för att vi ska rösta för överenskommelsen måste det till samtal och inflytande för oss, säger Deniz Butros.

En fällning av överenskommelsen skulle betyda att Sverige kommer närmare ett extra val. Det är inget som Nicklas Lundström och Deniz Butros vill ha. Båda hoppas på samtal mellan Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.

– Lyssnade man på presskonferensen med Stefan Löfven så skulle man kunna tolka det som att Vänsterpartiet skulle kunna få inflytande. Han sa faktiskt att han öppnade för samtal, säger Nicklas Lundström.

– Bollen ligger hos Stefan Löfven. Men jag tror att det behövs lite tid. Den här veckan blir väldigt spännande, säger Deniz Butros.