På torsdag går sonderingstiden ut för Centerpartiets ledare Annie Lööf. Då vi har vi kommit ett steg närmare en ny regering – eller så har vi det inte. Frustrationen över det uteblivna regeringsbildandet märks nu av hos toppolitikerna i Norrköping.

– Man kan inte kategoriskt vara emot alla möjliga alternativ, det här var tydligt redan under valrörelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Han får medhåll av sin kollega i kvartetten, Reidar Svedahl.

Artikelbild

| Sophia Jarl (M) tycker att ett extraval rycker allt närmare.

– Ja, den här gången verkar alla politiker hålla sina vallöften, säger Liberalernas kommunalråd och ler.

I Norrköping samarbetar som bekant Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. En lösning som inte direkt är aktuell på riksnivå.

– Jag tycker det är synd att man låst sig. Jag vill givetvis helst ha en S-ledd regering. Men om det inte går, så måste man vara öppen för andra alternativ, säger Stjernkvist, som därmed inte stänger dörren för Annie Lööf som statsminister.

Karin Jonsson tycker att partikollegan Lööf är på rätt väg.

Artikelbild

| Lars Stjernkvist (S) lämnar dörren öppen för Annie Lööf som statsminister.

– De måste ju börja prata politik med varandra. De måste titta på om det finns sakfrågor där man kan komma överens.

Lars Stjernkvist tror att en lösning kan vara på gång.

– Jag är mer optimistisk nu än vad jag var för ett par veckor sedan, säger han.

En uppfattning som inte delas av Moderaternas Sophia Jarl.

– Chansen att Annie Lööf får ihop en regering är minimal. Moderaternas riksdagsgrupp sa redan innan nej till den sondering hon ville göra med Miljöpartiet, vad jag förstått. Om inte vår riksdagsgrupp ändrat sig tror jag det blir svårt för henne att få igenom en regering.

Går vi mot extraval?

– Jag trodde inte det till en början, men nu när jag ser svårigheterna och låsningarna så tror jag att det kryper allt närmare. Extravalsplanen ligger där i skrivbordslådan, den kommer i värsta fall fram snart, säger Jarl.

Sverigedemokraternas Matthias Olofsson efterlyser ett pragmatiskt samarbete och ansvarstagande.

– Rent generellt tycker jag det är oansvarigt att hänvisa till påstådda händelser för 30 år sedan som ursäkt för att inte samtala. Att sen också inte titta sakpolitiskt på de blygsamma och helt okontroversiella förslag vi framfört för att stödja en regering är inte att ta ansvar, det är att fortsätta skapa mer polarisering i samhället. Polarisering är det vi absolut inte behöver mer av nu, säger han.

Enligt Vänsterns Nicklas Lundström måste mittenpartierna nu bestämma sig.

– Centern och Liberalerna ska ha cred för att de har stått upp och inte har stött en regering som kräver stöd av SD. Nu måste de förhålla sig till att det blir en regering med Socialdemokraterna som ledare eller stort parti. Det är det rimliga.

Om KD:s Eva-Britt Sjöberg fått bestämma hade vi redan haft en regering.

– Jag tycker givetvis att alternativet med Ulf Kristersson som statsminister med stöd av KD borde ha röstats igenom.