– Det var riktigt roligt att både tävla och vinna. Alla som var med, var verkligen jätteduktiga, berättar 18-åringen från Söderköping.

Yrkes-SM har genomförts under två dagar i Uppsala. Tävlingsuppgiften för de unga plåtslagarna bestod av att göra en bandtäckning på ett farstukvisttak i förzinkad lackerad stålplåt. Svårigheterna låg bland annat i att bemöta kund och komma överens om ett utförande samt att planera sitt arbete väl. De tävlande skulle även lösa mer hantverksmässiga svårigheter som att göra estetiskt snygga falsmöten.

– Vi som gick till final fick uppgiften på SMS för tre veckor sedan. Men jag hann inte förbereda mig någonting eftersom jag var på praktik i Frankrike. Jag åkte direkt till Uppsala när jag kom hem, säger Ludwig Uhrbom.

Förutom äran och guldmedaljen vann han 5 000 kronor till sig själv och 10 000 kronor till klassen.

– Jag vet inte vad jag ska göra för pengarna jag vann. De 10 000 som gick till klassen ska vi hitta på något gemensamt roligt för.

I juni tar Ludwig studenten.

– Jag har inte klart med något jobb ännu. Men jag trivs verkligen med att vara "plåtis", säger Sveriges bästa unga plåtslagare.

Tävlingsledaren Niklas Angelöf var mycket nöjd över de tävlandes höga prestationer.

– Det är en utmaning att få till helheten på en relativt begränsad tid, och att dessutom göra det på ett Yrkes-SM inför en stor publik ställer höga krav på finalisternas fokus.

Fotnot: Totalt 21 600 besökare tog sig till arenaområdet vid Gränby sportfält i Uppsala för att följa Yrkes-SM 2018 på plats. Under tre dagar, mellan 25 – 27 april, visade nästan 400 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar upp sina färdigheter inom 59 olika yrken.