Lundström (V): Det drabbar utsatta områden

Det har blivit lugnare i de så kallade utsatta områdena i Norrköping. Det visar färska siffror. Men besparingar kan vända den positiva trenden, varnar oppositionen.

Nicklas Lundström (V), oppositionsråd.

Nicklas Lundström (V), oppositionsråd.

Foto: Ulla Ericsson

Norrköping2019-02-05 05:00

Förra veckan presenterade den styrande Kvartetten en rapport som visade att oroligheterna i Navestad, Hageby och Klockaretorpet har minskat. Folk känner sig tryggare i områdena och brottsligheten har minskat. Dessutom har betygen i skolorna stigit enligt rapporten. Det ska alltså gå åt rätt håll i det som av polisen kallas för "utsatta områden". Men bilden är inte odelat positiv till hur arbetet med områdena är tänkt att fortsätta.

– Det går åt rätt håll. Men när nu Kvartetten väljer att spara borde man se var man prioriterar. När man skär ned drabbas områden som Hageby och Klockaretorpet hårdast. Det är där människor jobbar inom verksamheter som det ska sparas i. Vi tycker att man borde prioritera satsningar i dessa områden, säger oppositionsrådet Nicklas Lundström (V).

De besparingar han refererar till är de neddragningar som de styrande har aviserat på nästan samtliga områden i kommunen. Ett exempel är Kultur- och fritidsnämnden som ska spara 7,7 miljoner.

– När man halverar den så kallade Hagebymiljonen (kultur- och fritidsaktiviteter i Hageby) drabbas den stadsdelen extra hårt. När man skär ned i välfärden påverkas dessa så kallade utsatta områden hårdare. Nedskärningarna får motsatt effekt i arbetet för att förbättra levnadsförhållandena i dessa områden. Vi vill att det ska satsas på Hagebyhallen. En hall som varit kraftigt eftersatt i underhåll. Det är en bra åtgärd. Men det behövs mer. Fram till i dag har man satsat på typiska medelklassområden. Man kan inte bara satsa på utemiljöer i innerstan, säger oppositionsrådet Nicklas Lundström (V).

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) ser Kvartettens satsning på skolan som viktigast när det gäller att fortsätta att lyfta områdena.

– Vi har haft hjälp av högkonjunkturen. Att satsa på barn och ungdom är det som ger bäst resultat på sikt. Skolan är det vi valt att inte spara in på. Det är en viktig åtgärd för att komma till rätta med de problem som ett område kan ha, säger hon.

Samtidigt säger hon att hon är medveten om att övriga besparingar i kommunen kan drabba de utsatta områdena.

– Det här är något vi måste hålla koll på. Att ingen plats i Norrköping ska finnas på polisens lista över utsatta områden är ett långsiktigt arbete och då måste vi bevaka utvecklingen. I slutänden är skola, jobb och egen försörjning det som krävs för att ett område ska må bättre. Barnen måste kunna se sina föräldrar gå till jobbet, säger Karin Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om