Inte om man vet att Lotta Nyholm har 3 000 prydnadselefanter hemma i lägenheten i Hageby. Men ändå. Samlaren själv iförd elefantdräkt. Samlandet taget till en helt ny nivå. Man häpnar. Lotta Nyholm bara skrattar.

 

- Kul va!, utbrister hon när elefanthuvudet skalats av med snabel och öron och allt och blottat den leende samlaren själv.

Artikelbild

 

- Jag hade dräkten på mig på barnkarnevalen i somras. Det var det roligaste jag har varit med om. Det var alldeles fullt av ungar runt omkring mig till slut.

 

Glädjen är innerlig och det är helt klart att elefanterna skänker Lotta Nyholm åtskilligt med lycka. Precis som en bra samling av vad det än må vara ska göra. Men dräkten är det komiska inslaget i en annars seriös samling av prydnadselefanter som med eftertryck dominerar hennes lägenhet. De finns överallt; i hyllorna, på väggarna och på borden. Vart man än vänder sig stirrar man in i ett par betar. Vissa stora, andra mindre och några få ännu mindre än så.

Artikelbild

 

- Men nu har jag faktiskt börjat sälja av lite ur samlingen, förklarar Lotta Nyholm och lägger ifrån sig elefantdräktshuvudet. Och jag köper inte lika mycket som för ett par år sedan. Nu är det bara udda och speciellt roliga elefanter jag samlar. Indiska målade träelefanter är jag väldigt trött på.

 

Det började på Gotland
För den korrekte vännen av ordning infinner sig naturligtvis förr eller senare frågan: Varför just elefanter?

 

Lotta Nyholm skrattar igen, slår ut med armarna och säger:

 

- Fråga inte. Jag kan inte svara. Det har bara blivit så. Men det började i alla fall på Gotland 1998. Jag bodde där då och råkade ropa in en porslinselefant för hundra kronor på auktion. Sedan var det kört. Jag bestämde för att börja samla.

 

- Elefanter finns det också gott om i alla möjliga former och storlekar. Kanske skulle jag ha börjat med giraffer istället? De är väldigt sällsynta som prydnadsföremål.

 

Nåja, samme korrekte vän av ordning frågar sig givetvis omedelbart hur en giraffdräkt skulle klara sig inne i en lägenhet med ordinär takhöjd...

 

- Historien bakom elefantdräkten är ganska kul, säger Lotta Nyholm. Jag fick se ett nyhetsinslag i tv för några år sedan om hur studenter i Linköping satte upp en pjäs om Hannibal och hans elefanter. Dräkten fanns med på scenen och jag kände direkt att den ville jag ha.

 

- Jag mailade och bad om att få köpa den. Men det drog ut på tiden eftersom de trodde att jag skojade. Till slut förstod de att jag menade allvar och jag fick köpa den för 1 500 kronor. Då fick jag komma till sista föreställningen också.

 

Att döma av Lotta Nyholms samling finns det ingen hejd på hur lustigt en elefant kan framställas. Alla material, former och sinnesstämningar tycks möjliga och står man tillräckligt länge och stirrar in i skåpen där elefanterna radar upp sig blir man alldeles vimmelkantig. Elefantsjuk rent av.