Abdulrasheed Abdalla har just åkt godiståget med sina fyra barn i Bamses värld på Kolmården. Han berättar att han kom till Sverige för fyra år sedan från Jemen, dit han flydde från inbördeskriget i Somalia. Han pratar väldigt bra svenska.

– Det gjorde jag inte från början. Men med hjälp av Portalen, där jag är trainee, och min mentor – Stefan Nilsson, marknadschef på Norrköping Dolphins, har min svenska förbättrats betydligt på sista tiden, säger han.

Rotarys mentorprogram är ett samarbete med Portalen, och går ut på att deltagare från Portalen tilldelas en mentor av Rotary.

Artikelbild

| Ammar Albadry tror att en förutsättning för integration är att nyanlända träffar och umgås med etablerade svenskar.

– Vi intervjuar adepter och hittar mentorer som vi tror kan passa. Tidigare var det bara medlemmar i Rotary som var mentorer, men nu kan vem som helst bli mentor.

– Dessutom har vi ett samarbete med IFK Norrköping, Dolphins och Vita hästen som heter Starkare tillsammans, där vi också plockar mentorer, säger Anders Elfgren från Rotary.

Tanken med mentorprogrammet är att främja integrationen genom studier, praktik och så småningom jobb.

– Det handlar inte om att skaffa ett jobb åt någon, utan att umgås och prata svenska. Kanske förmedla en kontakt eller hjälpa till med en ansökan, säger Anders Elfgren.

Artikelbild

| Abdulrasheed Abdalla med barnen Riyan, Ridwan, Rahma och Bashir. Abdulrasheed Abdalla säger att hans svenska blivit mycket bättre till följd av umgänget med hans sponsor.

Ammar Albadry är utbildad dataingenjör och arbetar som tekniker på Flimmer. Han säger att integration handlar om att snabbt bli en del av samhället.

– De flesta som kommer till Sverige vill snabbt lära sig språket och skaffa ett jobb. Men det är svårt om man inte har ett nätverk.

Artikelbild

| Anders och Ingmarie Elfgren från Rotary tog emot deltagarna och delade ut inträdes- och lunchbiljetter.

– Min mentor har till exempel hjälpt mig att hjälp att komma i kontakt med ett it-företag dit jag ska på intervju i höst - den hjälpen är ovärderlig, säger han.