Det stormar i valrörelsen i Norrköping. Och det handlar inte om politiska frågor. Det handlar om vilka platser som affischer får sättas upp på. I måndags började Tekniska kontoret att plocka ned valaffischer som de ansåg sitta på felaktiga platser. Samtidigt kritiserar både kommunalråd och partirepresentanter några partier som de ansåg ha brutit mot den lokala ordningsstadgan för Norrköpings kommun. Representanter från Kvartetten ansåg också att informationen hade gått ut till alla partier. En information som skulle säga att affischering på trafikstolpar, lyktstolpar, elstolpar eller staket inte är tillåtet.

LÄS ÄVEN: Insändaren: Respektös attityd till Tekniska kontoret

LÄS ÄVEN: Tekniska kontoret: Inga fel har gjorts

Artikelbild

| Valaffischer i långa rader på bland annat Finspångsvägen. Det råder delade meningar om de är tillåtna.

I en kommentar till oss säger också kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) så här:

– Vissa partier har inte lyssnat och affischerar för fullt på stolpar ändå, men det anser vi är nonchalant och respektlöst, säger Eva-Britt Sjöberg.

Även Socialdemokraternas valgeneral Olle Vikmång har reagerat på att affischeringen är i full gång på platser som inte skulle vara tillåtna.

– I år fick alla partier redan i våras information från Tekniska kontoret om att affischering på trafikstolpar, lyktstolpar, elstolpar eller staket inte är tillåtet. Därför monterar vi bara upp egna valtavlor på de platser som har anvisats av tekniska kontoret. Därför är det extra surt att se att inte alla partier håller sig till de affischeringsregler som gäller, säger han.

Artikelbild

| Sophia Jarl, Ingrid Cassel och Christer Frey från Moderaterna är är upprörda över att Tekniska kontoret tagit ned deras valaffischer.

Problemet var bara att två partier som indirekt pekats ut, Moderaterna och Vänsterpartiet, inte anser att det finns något beslut om denna begränsning. Och vi kan inte heller hitta något beslut som säger att det skulle vara förbjudet att affischera på exempelvis lyktstolpar. Det som finns är en lokal ordningsstadga från 2016 som säger att det krävs polistillstånd för att affischera.

– Det polistillståndet har vi och Tekniska kontoret hade inga synpunkter på tillståndet i sitt remissvar, säger Ingrid Cassel, lokal valgeneral för Moderaterna i Norrköping.

Nicklas Lundström från Vänsterpartiet är också frågande till att informationen skulle ha varit tydlig.

– Vi upplever inte att någon tydlig sådan information gått ut till partierna. Saken diskuterades muntligt på ett möte med några av partierna och sedan skulle skriftliga instruktioner gå ut. Det dokumentet som kom ut heter "Upplåtelse av mark för valaffischer" och pekar ut affischeringsplatser. Här omnämns inte med ett ord lyktstolpar. Vi har affischerat precis som under tidigare valrörelser förutom begränsningarna i detta dokument, säger han.

Enligt Christer Frey (M), skyltansvarig hos partiet, har Tekniska kontoret tagit ned mellan 30 och 40 affischer. Det här skedde under måndagen. Vi har också sett bilder som visar när anställda från kommunen gör denna nedmontering. På måndagskvällen kom dock ett beslut att stoppa detta. I ett mejl från Olof Carlsson, verksamhetschef hos Tekniska kontoret, kommuniceras beslutet.

Christer Frey berättar vad Moderaterna tänker göra nu.

– Vi kommer polisanmäla Tekniska kontoret för att de tagit ned affischerna. Jag tycker att det här är mycket allvarligt. Det är samhällsinformation som plockats bort, säger han.

– Det som dessutom är konstigt är att vi redan i helgen fick besked av kommundirektören att vår affischering var helt enligt stadgarna. Ändå satte kontoret igång med att plocka bort valinformation, säger Ingrid Cassel.

– Dessutom har våra valarbetare attackerats på sociala medier av politiker från kvartetten för att vi har satt upp affischerna. Finns det kritik kunde man ha vänt sig till mig, Christer eller Ingrid. Jag kräver en offentlig ursäkt, säger Sophia Jarl (M).