Målet: Hageby ska inte tillbaka på listan

Bilden, både utifrån och inifrån, av Hageby håller på att förändras.

Bilden, både utifrån och inifrån, av Hageby håller på att förändras.

Bilden, både utifrån och inifrån, av Hageby håller på att förändras.

Foto: Åsa Hanell

Norrköpings kommun2019-09-10 15:00

När Miro Hristov började jobba i Hageby IF 2015 hade ungdomarna där en bild av sig själva.

– I likhet med eleverna på Klingsborgskolan var bilden att de var sämst. Att jobba med fördomarna, både från de i Hageby och de utanför, har varit den största utmaningen, säger Miro Hristov, som nu är ordförande i idrottsföreningen.

Det fanns också en annan bild att jobba med.

– Ungdomarna såg sig själva som offer, det var alltid någon annans fel. Kommunen eller politikerna, ungefär som att det är domarens fel i en fotbollsmatch. Här har vi som ledare fått arbetat hårt med att ungdomarna ska tänka om, säger Miro Hristov vidare.

Nu tycker han att lägesbilden har förändrats.

– Det finns fortfarande mycket att jobba med. Men jag upplever att det är mindre stökigt i Hageby nu, både i samband med våra matcher och i området som helhet.

Den uppfattningen delas av polisen. I juni i år var Hageby som bekant borta från polisens omtalade lista över utsatta områden i landet.

– Vi märker en klar skillnad i Hageby nu. Inte bara att antalet polisanmälningar har minskat, utan när vi pratar med folk här ute så säger de till oss att det har blivit lugnare, säger Peter Wahlberg, chef för lokalpolisområde Norrköping.

Wahlberg fortsätter.

– 2015/16 kunde inte vi gå in i området utan extra åtgärder. Det upplever vi inte nu, säger han.

Från polisens sida är man nu mån om att hålla Hageby utanför framtida listor över utsatta områden.

– Vi måste fortsätta att jobba hårt. Det är ju först nu, när vi har nått den här nivån, som vi kan börja jobba som vi ska göra, säger Benjamin Prom, gruppchef på områdespolisen.

Hageby IF och polisen fanns på plats i portalen Hageby på tisdagen vid ett seminarium där olika framgångsfaktorer för utvecklingen i området diskuterades. 

Flera aktörer fanns på plats för att berätta om vad de har bidragit med, däribland Portalen, Hyresbostäder, Klingsborgsskolan och den ideella föreningen Norrköping Tillsammans.

Den röda tråden i samtalen var samverkan.

– Det handlar inte om raketforskning. Det handlar om att alla här ute i Hageby måste jobba tillsammans. Jag tycker den här dagen har visat att det finns väldigt många goda krafter i samhället, säger Benjamin Prom.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) hoppas arbetet kan sprida sig till de två områden som finns kvar på polisens lista; Navestad och Klockaretorpet.

– Listan är bra, den sporrar oss politiker, men jag vill inte ha något Norrköpingsområde på listan.

Miro Hristov från Hageby IF tycker läget i området har förbättrats. "Det finns fortfarande mycket att jobba med, men det är mindre stökigt nu", säger han.
Miro Hristov från Hageby IF tycker läget i området har förbättrats. "Det finns fortfarande mycket att jobba med, men det är mindre stökigt nu", säger han.
Karta: Portalen i Hageby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om