På klipporna i sydvästra Glan har sommargästerna har fått utrusta sig med robusta skor när de badar. En av dem är 55-åriga Mari Sheiakh som semestrat vid Glan i nära 50 år.

– Min mamma har sommarhus vid Sandviken i Skärblacka och vi har inte sett musslorna förr. Inte ens förra året, säger hon.

Mari Sheiakh förklarar musslornas skal är rakbladsvassa och att ordentliga skor gäller vid bad.

Artikelbild

| Kerstin Holmgren 79 år visar de musslor som numera finns i Glan.

– Det får inte vara flippflopp eller liknande där skal kan komma in mellan skon och foten. Foppatofflor kan gå bra men har man otur skär skalen igenom dem också.

– Min son var egentligen den som först upptäckte musslorna. De skar till och med igenom de kraftiga arbetshandskar i gult skinn han hade på sig när han skulle flytta undan en sten som låg nära båtarna.

Det var runt midsommar som hon började ringa runt för att få svar på hur det kom sig att så många musslor plötsligt fanns på badklipporna i närheten. Hennes son hade skurit sig, en grannes hund hade skurit upp tassarna och Mari Sheiakh ville ha svar på varifrån fenomenet med alla musslor kom ifrån.

Hon googlade och fann ett kommunförslag som handlade om musselodlingar som rening i övergödda vatten och tänkte först att kommunen kanske hade planterat in musslorna.

Artikelbild

| Kerstin Holmgren 79 år visar de musslor som numera finns i Glan.

– Så kan man väl inte göra utan att informera, tänkte jag då, säger Mari Sheiakh.

När hon inte fick tag i rätt person på något av kommunens olika kontor ringde hon till länsstyrelsen som skickade ut tjänstemän för att titta.

Artikelbild

| Vandrarmusslan invaderar Glan. Den kan bli såväl plågsam som kostsam och kräva stora insatser från samhället.

– De hade fått in fler anmälningar än vår.

En annan sak som Mari Sheiakh har noterat i sammanhanget är att vattnet i Glan är mycket klarare än hon någonsin kan minnas att det varit.

Artikelbild

| Kerstin Holmgren 79 år visar de musslor som numera finns i Glan.

– Men en badklippa som vi ser till, där det var mycket folk i början av sommaren, är i stort sett avfolkad nu – trots fint väder, säger hon.