Mannen frias för stora klädkuppen

Den Norrköpingsbo som åtalats för den grova stölden i klädbutiken Fideli frias. Han döms dock för grovt häleri.

Så här såg det ut efter smash&grab-inbrottet i boutique Fideli i början av februari förra året.

Så här såg det ut efter smash&grab-inbrottet i boutique Fideli i början av februari förra året.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-20 11:00

Det var den 2 februari 2018 som klädbutiken Fideli drabbades av ett smash&grab-inbrott. Bland stöldgodset fanns ett 50-tal plagg av det engelska modemärket Burberry. Stöldgodset hade ett värde av 460 000 kronor.

Redan dagen efter inbrottet påträffades delar av det exklusiva stöldgodset på en adress i Norrköping. I svarta sopsäckar förvarades kläder till ett värde av 238 000 kronor. En 31-årig man kunde också gripas.

Mannen åtalades för grov stöld och i andra hand grovt häleri. Då mannen var misstänkt för andra brott i Småland var det Kalmar tingsrätt som prövade målet.

Tingsrätten väljer i sin dom att fria 31-åringen för grovt stöld, men dömer honom för grovt häleri. Rätten gör bedömningen att det inte finns tillräckligt med bevis för att fälla mannen för stöld.

Det går inte att säkerställa att mannen vid tillfället använde den bil som man hittat glasbitar i. Glasbitar som enligt NFC i "något mån" talar för att de kom från den aktuella butiken.

Ann-Sofie Speer äger Fideli.

– Jag tycker det känns konstigt att han inte kan dömas för stölden. Hela den här processen har kostat oss så oerhört mycket, säger hon.

Den 31-årige mannen har hela tiden förnekat grov stöld, mer erkänt häleri av normalgraden. Han hävdar att han "köper och säljer" kläder och förstått att det var stulet.

Mannen döms för grovt häleri, häleri, grov stöld (en butik i Småland) och brott mot knivlagen. Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Han ska även betala skadestånd till Fideli på 9 100 kronor.

Kläder för 460 000 kronor stals, bland annat plagg från det exklusiva märket Burberry.
Kläder för 460 000 kronor stals, bland annat plagg från det exklusiva märket Burberry.
Karta: Drottninggatan 42
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!