Det råder svår torka i Östergötland. Vallskördarna har enligt Länsstyrelsen Östergötland minskat med 30-70 procent hittills i år och det råder akut brist på foder för betande djur.

– Det är svåra tider för bönderna nu, det är jättetorrt. Jag bor själv på landet och ser att skördarna är pyttesmå, säger Gustaf Lokrantz, butikschef på Ica Nära Strömmen.

Butiken har nu hoppat på det som började som ett initiativ i södra Sverige och erbjuder all överbliven frukt och grönsaker samt bake off-bröd till lokala bönder. Sedan i tisdags ligger informationen ute på deras Facebook-sida.

Artikelbild

| Den överblivna frukten och grönsakerna är bara att komma hämta för de bönder som behöver den.

– Vi har en jägare som hämtar i vanliga fall. Han fick senast eftersom inga bönder hört av sig än, säger Gustaf Lokrantz.

Butiken har också valt att, som många andra, plocka bort utländskt kött för att ytterligare stötta de svenska bönderna. I många butiker är det dock ingen större förändring, då de flesta redan har mest svenskt kött.

– Vi hade bara en utländsk köttprodukt och det var dansk fläskfilé, den fick ryka nu, säger Gustaf Lokrantz.

Ica kommer även att acceptera fler skador på vissa grönsaker, berättar han.

Artikelbild

| "Det blir några banankartonger", säger Gustaf Lokrantz, butikschef Ica Nära Strömmen, om hur mycket frukt- och grönt som kasseras varje vecka.

– Vi kommer till exempel ta emot isbergssallad med lite bruna blad. Det är ingen fara utan bara att ta bort det översta bladet, men i vanliga fall hade det inte uppfyllt kvalitetskraven, säger han.

Kan det här leda till att ni accepterar mer kantstött frukt och grönt i framtiden också?

– Absolut. Men det beror på hur kunderna tar emot det.

Även Tempo och Hemköp har valt att stötta lokala bönder. Butikerna har uppmanats kontakta bönder i området för att höra om de kan vara till hjälp.

– Om det finns något vi kan göra så hjälper vi självklart till, säger Maria Nobel, kommunikationschef Hemköp.

Johan Pernes, vd för Tempo Bredavägen, tycker att uppmaningen är bra – de hjälper gärna lokala lantbrukare som drabbas av det torra vädret. Snart kommer torkan även märkas av kunderna i butik, säger han.

– Allt som växer i Sverige kommer bli dyrt: svenskt kött och allt med vete. Samtidigt kan jag tycka att det är bra, då kan fler få upp ögonen för att vi måste ta tillvara på maten. Det kastas väldigt mycket, säger han.

Även vissa Coop-butiker har börjat skänka bort matsvinn, men det är upp till varje butik hur de vill göra, säger Åsa Sandberg, Coops hållbarhetskommunikatör. Eftersom det funnits ett intresse bland butikerna har de lagt ut information på sitt intranät kring hur bortskänking av mat ska skötas.