På tisdagen inträffade två sprängningar vid flerfamiljshus i Husby och ytterligare en i Kista i nordvästra Stockholm. På onsdagen var det dags igen – då vaknade Sverige till nyheten om en explosion i Norrköping.
– Det är fruktansvärt hur kriminella visar sådan hänsynslöshet och inte har några tankar på vanliga människor som lever sina liv i bostadsområden. Det är viktigt att polisen tar det på fullaste allvar, säger inrikesminister Mikael Damberg.
På onsdagen hade ministern telefonkontakt med kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) om händelsen.
– Vi hade en bra dialog om situationen, berättar han.
Mikael Damberg bestämde att åka till Norrköping på fredag för fortsatta samtal, men också ett möte med polisen om vilka prioriteringar de gör i arbetet.
Flera sprängdåd har skett i vår region och många av dem som vi pratat med är oroliga. Vad gör ni konkret från regeringens sida för att få bukt med gängkriminaliteten?
– Det är ju kriminella grupperingar som står för det grövsta våldet. Skjutningar och sprängningar är ofta en del av uppgörelser kring narkotikamarknaden. Det viktigaste är att polisen arbetar målmedvetet med att begränsa gängens möjlighet att agera och få dem i fängelse. Detta är hela syftet med kraftsamlingen "Rimfrost" som ska pågå i sex månader och riktas mot dem som står för våldet. Min viktigaste uppgift är att backa upp polisen, säger Mikael Damberg.
– Det finns en rad saker vi gör som har stor betydelse. Viktigaste är att det under förra året anställdes 1100 nya poliser i Sverige. Vi fortsätter en utbyggnad med målet att ha 10 000 fler polisanställda år 2024.
– Det andra är att vi har en ny lag sedan 1 januari att polisen får sätta upp kameror där det behövs. Det tredje är att vi nu ger polisen nya möjligheter att bryta sig in i mobiltelefoner och ta del av krypterad information. Det gör verkligen skillnad, säger Mikael Damberg.
Senare i år väntas ytterligare skärpt lagstiftning läggas fram på straffsidan. Men dessutom ska flera av vapen- och sprängmedelsbrotten kunna rubriceras som grova.
– Det är en viktig lagstiftning som kan få stor betydelse då den ger polis och tull nya befogenheter.
Lars Stjernkvist vill se samarbete mellan S och M i frågan om gängkriminaliteten. Hur ser du på förutsättningarna för det?
– Jag bjöd in till en dialog med Moderaterna, men tyvärr valde M och KD att hoppa av. Men vi valde ju att gå vidare och presenterade det största programmet mot gängkriminalitet i 34 punkter, där även flera förslag som andra partier lyft fanns med. Moderaterna har ändå sagt att de är beredda att backa upp förslagen. Jag har goda förhoppningar om det.