– Det här är ett ganska ovanligt fall. Det ska bli intressant att se hur Norrköpings tingsrätt kommer att hantera åtalet som jag har väckt, säger kammaråklagare Johan Kjellsson inför sin sakframställan.

Några av arbetstillstånden ska ha sålts för över 200 000 kronor till människor som velat fly till Sverige. Med hjälp av dokumenten kunde de ta sig in landet och söka asyl.

De båda männen, 38 och 54 år gamla, misstänktes ursprungligen för organiserad människosmuggling. Men under utredningens gång rubricerades i stället misstankarna om till grovt ocker. Detta efter att Högsta domstolen fastslagit att det inte kunde röra sig om människosmuggling – eftersom arbetstillstånden från Migrationsverket formellt sett var giltiga.

Artikelbild

| Johan Kjellsson, kammaråklagare.

Hur kan de eventuella påföljderna påverkas av Högsta domstolens beslut?

– Det är en fråga som jag bara kan spekulera kring. Men jag kan konstatera att straffet för organiserad människosmuggling är fängelse i max sex år, medan det för grovt ocker handlar om fyra års fängelse, säger Johan Kjellsson.

54-åringen åtalas för sju fall av grovt ocker och 38-åringen för två. En 52-årig man hemmahörande i Södertälje åtalas samtidigt för medhjälp till grovt ocker i ett fall.

Männen har förnekat brott.

Rättegången väntas hålla på i 32 dagar. Under den tiden kommer dessutom ett separat åtal om grovt bokföringsbrott att tas upp.