– Det handlar om bedrägerier för fem miljoner kronor som de har vilselett Arbetsförmedlingen att betala ut på felaktiga grunder, säger kammaråklagare Sara Nilsson, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Tidigt på tisdagsmorgonen greps paret i en lägenhet i centrala Norrköping. Mannen var då anhållen i sin frånvaro, medan kvinnan anhölls först på torsdagseftermiddagen.

Kammaråklagare Sara Nilsson begärde att de två personerna skulle häktas misstänkta för grovt bedrägeri vid över 100 tillfällen mellan den 1 januari 2013 och i tisdags, det vill säga i över fem års tid.

Norrköpings tingsrätt gick på åklagarens linje och häktade paret som på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkta för grovt bedrägeri vid över 100 tillfällen.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar, vilket innebär att inga åhörare fick närvara. Därför fick de omkring tio personer som kommit till tingsrätten för att lyssna på förhandlingarna gå därifrån.

Kammaråklagare Sara Nilsson säger att paret misstänks för att ha lämnat vilseledande uppgifter till Arbetsförmedlingen om olika stöd för funktionsnedsättning och nystartsjobb.

– Jag vill göra gällande att Arbetsförmedlingen efter att ha vilseletts felaktigt betalat ut ersättning till bolag som paret driver.

Vad handlar det om för bolag?

– Transportföretag, där de haft personer anställda.

Hur många personer har de lämnat felaktiga uppgifter om?

– Jag misstänker att det handlar om 13 olika personer, säger Sara Nilsson.

Hon säger att flera personer är misstänkta för inblandning i brotten, men vill inte gå in på om fler tillslag gjorts på andra ställen i landet.